Menu Żłobek Miejski
(30.09-04.10.24)
Poniedziałek
Śniadanie:
Płatki orkiszowe na mleku,
pasta drobiowa z zieloną cebulką, warzywo, masło, chleb wiejski, herbata (1,7)
II Śniadanie:
Owoc lub warzywo (do chrupania)
Obiad:
Zupa: Pomidorowa z ryżem (zabielana) (7)
Danie główne: Knedle z jagodami polane masłem, woda z pomarańczą (1,3,7)
Podwieczorek:
Ser żółty – plastry, warzywo, masło, wek, herbata (1,7)
Wtorek
Śniadanie:
Płatki jaglane na mleku,
szynka wieprzowa, twarożek z rzodkiewką, masło, chleb wieloziarnisty, herbata (1,7)
II Śniadanie:
Owoc lub warzywo (do chrupania)
Obiad:
Zupa: Rosół z makaronem, marchewką i zieloną pietruszką (1,9,3)
Danie główne: Kurczak w sosie słodko-kwaśnym z ananasem (drobno krojonym), ziemniaki, kompot (1)
Podwieczorek:
Chałka maślana, miód, masło, herbata, owoc (1,3,7)
Środa
Śniadanie:
Płatki kukurydziane na mleku, powidła śliwkowe 100%, masło, bułka grahamka – mini, herbata (1,7)
II Śniadanie:
Owoc lub warzywo (do chrupania)
Obiad:
Zupa: Z łupanego groszku z ziemniakami (-)
Danie główne: Delikatne łazanki z duszonym kurczakiem (makaron, pierś z kurczaka, marchewka, kapusta biała, cebulka), woda z cytryną (1,3)
Podwieczorek:
Mus owocowy b/cukru, biszkopty (1,3)
Czwartek
Śniadanie:
Płatki owsiane na mleku,
szynka drobiowa, serek typu Almette, warzywo, masło, chleb kukurydziany, herbata (1,7)
II Śniadanie:
Owoc lub warzywo (do chrupania)
Obiad:
Zupa: Krem z pora i cukinii z grzankami (zabielany) (1,7)
Danie główne: Pulpecik wieprzowy, sos pieczeniowy, ryż paraboliczny, mizeria (na bazie jogurtu), kompot (1,3,7)
Podwieczorek:
Koktajl malinowy na bazie jogurtu naturalnego z dodatkiem płatków owsianych, wafelki kukurydziane b/cukru (1,7)
Piątek
Śniadanie:
Jajko gotowane, pasztet wieprzowy, warzywo, masło, chleb wiejski, herbata (1,3,7)
II Śniadanie:
Owoc lub warzywo (do chrupania)
Obiad:
Zupa: Jarzynowa (zabielana) (7)
Danie główne: Paluszki z fileta z mintaja, ziemniaki, surówka z kapusty kiszonej,
woda z pomarańczą (4,1,3)
Podwieczorek:
Muffinka czekoladowa b/cukru, owoc, kawa zbożowa (1,3,7)
Menu Żłobek Miejski
(30.09-04.10.24)
b/m
Poniedziałek
Śniadanie:
Płatki orkiszowe na mleku roślinnym,
pasta drobiowa z zieloną cebulką, warzywo, omega3, chleb wiejski, herbata
II Śniadanie:
Owoc lub warzywo (do chrupania)
Obiad:
Zupa: Pomidorowa z ryżem
Danie główne: Knedle z jagodami polane masłem roślinnym, woda z pomarańczą
Podwieczorek:
Ser żółty – wegański, warzywo, omega3, wek, herbata
Wtorek
Śniadanie:
Płatki jaglane na mleku roślinnym,
szynka wieprzowa, warzywo, omega3, chleb wieloziarnisty, herbata
II Śniadanie:
Owoc lub warzywo (do chrupania)
Obiad:
Zupa: Rosół z makaronem, marchewką i zieloną pietruszką
Danie główne: Kurczak w sosie słodko-kwaśnym z ananasem (drobno krojonym), ziemniaki, kompot
Podwieczorek:
Bułka kajzerka, miód, omega3, herbata, owoc
Środa
Śniadanie:
Płatki kukurydziane na mleku roślinnym, powidła śliwkowe 100%, omega3, bułka grahamka – mini, herbata
II Śniadanie:
Owoc lub warzywo (do chrupania)
Obiad:
Zupa: Z łupanego groszku z ziemniakami
Danie główne: Delikatne łazanki z duszonym kurczakiem (makaron, pierś z kurczaka, marchewka, kapusta biała, cebulka), woda z cytryną
Podwieczorek:
Mus owocowy b/cukru, biszkopty
Czwartek
Śniadanie:
Płatki owsiane na mleku roślinnym,
szynka drobiowa, warzywo, omega3, chleb kukurydziany, herbata
II Śniadanie:
Owoc lub warzywo (do chrupania)
Obiad:
Zupa: Krem z pora i cukinii z grzankami
Danie główne: Pulpecik wieprzowy, sos pieczeniowy, ryż paraboliczny, ogórek zielony, kompot
Podwieczorek:
Koktajl malinowy na bazie mleka roślinnego z dodatkiem płatków owsianych, wafelki kukurydziane b/cukru
Piątek
Śniadanie:
Jajko gotowane, pasztet wieprzowy, warzywo, omega3, chleb wiejski, herbata
II Śniadanie:
Owoc lub warzywo (do chrupania)
Obiad:
Zupa: Jarzynowa
Danie główne: Paluszki z fileta z mintaja, ziemniaki, surówka z kapusty kiszonej,woda z pomarańczą
Podwieczorek:
Muffinka czekoladowa b/cukru, owoc, kawa zbożowa na mleku roślinnym
Menu Żłobek Miejski
(30.09-04.10.24)
b/jajka
Poniedziałek
Śniadanie:
Płatki orkiszowe na mleku,
pasta drobiowa z zieloną cebulką, warzywo, masło, chleb wiejski, herbata
II Śniadanie:
Owoc lub warzywo (do chrupania)
Obiad:
Zupa: Pomidorowa z ryżem (zabielana)
Danie główne: Naleśniki b/j z dżemem owocowym, woda z pomarańczą
Podwieczorek:
Ser żółty – plastry, warzywo, masło, wek, herbata
Wtorek
Śniadanie:
Płatki jaglane na mleku,
szynka wieprzowa, twarożek z rzodkiewką, masło, chleb wieloziarnisty, herbata
II Śniadanie:
Owoc lub warzywo (do chrupania)
Obiad:
Zupa: Rosół z makaronem b/j, marchewką i zieloną pietruszką
Danie główne: Kurczak w sosie słodko-kwaśnym z ananasem (drobno krojonym), ziemniaki, kompot
Podwieczorek:
Bułka kajzerka, miód, masło, herbata, owoc
Środa
Śniadanie:
Płatki kukurydziane na mleku, powidła śliwkowe 100%, masło, bułka grahamka – mini, herbata
II Śniadanie:
Owoc lub warzywo (do chrupania)
Obiad:
Zupa: Z łupanego groszku z ziemniakami
Danie główne: Delikatne łazanki z duszonym kurczakiem (makaron b/j, pierś z kurczaka, marchewka, kapusta biała, cebulka), woda z cytryną
Podwieczorek:
Mus owocowy b/cukru, ciasteczka b/j
Czwartek
Śniadanie:
Płatki owsiane na mleku,
szynka drobiowa, serek typu Almette, warzywo, masło, chleb kukurydziany, herbata
II Śniadanie:
Owoc lub warzywo (do chrupania)
Obiad:
Zupa: Krem z pora i cukinii z grzankami (zabielany)
Danie główne: Pulpecik wieprzowy b/j, sos pieczeniowy, ryż paraboliczny, mizeria (na bazie jogurtu), kompot
Podwieczorek:
Koktajl malinowy na bazie jogurtu naturalnego z dodatkiem płatków owsianych, wafelki kukurydziane b/cukru
Piątek
Śniadanie:
Pasztet wieprzowy, warzywo, masło, chleb wiejski, herbata
II Śniadanie:
Owoc lub warzywo (do chrupania)
Obiad:
Zupa: Jarzynowa (zabielana)
Danie główne: Paluszki z fileta z mintaja b/j, ziemniaki, surówka z kapusty kiszonej,
woda z pomarańczą
Podwieczorek:
Ciasteczko b/j, owoc, kawa zbożowa
Informacje o obecności konkretnego alergenu podawane są w nawiasie przy danej potrawie
ALERGENY W ŻYWNOŚCI: