zwiększ czcionkę zmień kontrast
Zamknij Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.

Żłobek Jutrzenki

 Menu Żłobek Miejski

(04.12-08.12.2023)

Poniedziałek

Śniadanie:

Płatki owsiane na mleku, ser żółty - plastry, warzywo sezonowe, masło, chleb wiejski, herbata owocowa (1,7)

II Śniadanie:

Owoc lub warzywo (do chrupania)

Obiad:

Zupa: Kalafiorowo-koperkowa z ryżem (zabielana) (7)

Danie główne: Kluski śląskie z mięsem mielonym w sosie pieczeniowym, buraki, woda z cytryną (1,3)

Podwieczorek:

Mus owocowy (b/cukru), ciasteczka wielozbożowe (1,3)

Wtorek

Śniadanie:

Płatki ryżowe na mleku,

szynka drobiowa, ser biały – plastry, warzywo sezonowe, masło, chleb wieloziarnisty, herbata owocowa (1,7)

II Śniadanie:

Owoc lub warzywo (do chrupania)

Obiad:

Zupa: Rosół z makaronem, marchewką i zieloną pietruszką (1,3,9)

Danie główne: Zraz drobiowy z  warzywami (kapusta, marchewka), sos pomidorowy (zabielany), ziemniaki, surówka z selera z brzoskwiniami (na bazie jogurtu), kompot (1,3,7)

Podwieczorek:

Ciasto drożdżowe z jabłkami, herbata (1,3)

Środa

Śniadanie:

Parówka z fileta z kurczaka, ketchup, warzywo sezonowe, masło, chleb wiejski, herbata owocowa (1,7)

II Śniadanie:

Owoc lub warzywo (do chrupania)

Obiad:

Zupa: Ogórkowa z kaszą jaglaną (zabielana) (7)

Danie główne: Kakaowe naleśniki z białym serem i dżemem wiśniowym, woda z pomarańczą (1,3,7)

Podwieczorek:

Szynka wieprzowa, serek typu Almette, warzywo sezonowe, masło, wek, kawa zbożowa (1,7)

Czwartek

Śniadanie:

Płatki kukurydziane na mleku, dżem owocowy (niskosłodzony), masło, bułka grahamka – mini, herbata owocowa (1,7)

II Śniadanie:

Owoc lub warzywo (do chrupania)

Obiad:

Zupa: Barszcz czerwony z ziemniakami (zabielany) (7)

Danie główne: Gyros z piersi z kurczaka, delikatny sos czosnkowy (na zimno), ryż paraboliczny, surówka

 z marchewki, kompot (1,7)

Podwieczorek:

Koktajl owocowo-warzywny na bazie jogurtu naturalnego, pałeczki kukurydziane (7)

Piątek

Śniadanie:

Płatki orkiszowe na mleku, pasta jajeczna ze szczypiorkiem, pasztet wieprzowy, warzywo sezonowe, masło, chleb kukurydziany, herbata owocowa (1,3,7)

II Śniadanie:

Owoc lub warzywo (do chrupania)

Obiad:

Zupa: Krem z dyni i marchewki (zabielany) z grzankami (1,7)

Danie główne: Kotlet jaglano-rybny w sosie pietruszkowym, ziemniaki, duszona czerwona kapusta, woda z cytryną (4,1,3,7)

Podwieczorek:

Chałka maślana, miód, masło, owoc, bawarka (1,3,7)

 Menu Żłobek Miejski

(04.12-08.12.2023)

b/b

Poniedziałek

Śniadanie:

Płatki owsiane na mleku roślinnym, ser żółty - wegański, warzywo sezonowe, omega3, chleb wiejski, herbata owocowa

II Śniadanie:

Owoc lub warzywo (do chrupania)

Obiad:

Zupa: Kalafiorowo-koperkowa z ryżem

Danie główne: Kluski śląskie b/j z mięsem mielonym w sosie pieczeniowym, buraki, woda z cytryną

Podwieczorek:

Mus owocowy (b/cukru), ciasteczka wielozbożowe b/m; b/j

Wtorek

Śniadanie:

Płatki ryżowe na mleku roślinnym, szynka drobiowa, warzywo sezonowe, omega3, chleb wieloziarnisty, herbata owocowa

II Śniadanie:

Owoc lub warzywo (do chrupania)

Obiad:

Zupa: Rosół z makaronem b/j, marchewką i zieloną pietruszką

Danie główne: Zraz drobiowy b/j z warzywami (kapusta, marchewka), sos pomidorowy, ziemniaki, surówka z selera

 z brzoskwiniami, kompot

Podwieczorek:

Ciasteczko b/m; b/j, herbata

Środa

Śniadanie:

Parówka z fileta z kurczaka, ketchup, warzywo sezonowe, omega3, chleb wiejski, herbata owocowa

II Śniadanie:

Owoc lub warzywo (do chrupania)

Obiad:

Zupa: Ogórkowa z kaszą jaglaną

Danie główne: Naleśniki b/m; b/j z dżemem wiśniowym, woda z pomarańczą

Podwieczorek:

Szynka wieprzowa, warzywo sezonowe, omega3, wek, kawa zbożowa z mlekiem roślinnym

Czwartek

Śniadanie:

Płatki kukurydziane na mleku roślinnym, dżem owocowy (niskosłodzony), omega3, bułka grahamka – mini, herbata owocowa

II Śniadanie:

Owoc lub warzywo (do chrupania)

Obiad:

Zupa: Barszcz czerwony z ziemniakami

Danie główne: Gyros z piersi z kurczaka, delikatny sos czosnkowy (na zimno), ryż paraboliczny, surówka

 z marchewki, kompot

Podwieczorek:

Koktajl owocowo-warzywny na bazie mleka roślinnego, pałeczki kukurydziane

Piątek

Śniadanie:

Płatki orkiszowe na mleku roślinnym, pasta jajeczna ze szczypiorkiem, pasztet wieprzowy, warzywo sezonowe, omega3, chleb kukurydziany, herbata owocowa

II Śniadanie:

Owoc lub warzywo (do chrupania)

Obiad:

Zupa: Krem z dyni i marchewki z grzankami

Danie główne: Kotlet jaglano-rybny b/j w sosie pietruszkowym, ziemniaki, duszona czerwona kapusta, woda z cytryną

Podwieczorek:

Bułka kajzerka, miód, omega3, owoc, bawarka z mlekiem roślinnym

 Menu Żłobek Miejski

(04.12-08.12.2023)

b/m

Poniedziałek

Śniadanie:

Płatki owsiane na mleku roślinnym, ser żółty - wegański, warzywo sezonowe, omega3, chleb wiejski, herbata owocowa

II Śniadanie:

Owoc lub warzywo (do chrupania)

Obiad:

Zupa: Kalafiorowo-koperkowa z ryżem

Danie główne: Kluski śląskie z mięsem mielonym w sosie pieczeniowym, buraki, woda z cytryną

Podwieczorek:

Mus owocowy (b/cukru), ciasteczka wielozbożowe

Wtorek

Śniadanie:

Płatki ryżowe na mleku roślinnym, szynka drobiowa, warzywo sezonowe, omega3, chleb wieloziarnisty, herbata owocowa

II Śniadanie:

Owoc lub warzywo (do chrupania)

Obiad:

Zupa: Rosół z makaronem, marchewką i zieloną pietruszką

Danie główne: Zraz drobiowy z  warzywami (kapusta, marchewka), sos pomidorowy, ziemniaki, surówka z selera

 z brzoskwiniami, kompot

Podwieczorek:

Ciasto drożdżowe z jabłkami, herbata

Środa

Śniadanie:

Parówka z fileta z kurczaka, ketchup, warzywo sezonowe, omega3, chleb wiejski, herbata owocowa

II Śniadanie:

Owoc lub warzywo (do chrupania)

Obiad:

Zupa: Ogórkowa z kaszą jaglaną

Danie główne: Naleśniki b/m z dżemem wiśniowym, woda z pomarańczą

Podwieczorek:

Szynka wieprzowa, warzywo sezonowe, omega3, wek, kawa zbożowa z mlekiem roślinnym

Czwartek

Śniadanie:

Płatki kukurydziane na mleku roślinnym, dżem owocowy (niskosłodzony), omega3, bułka grahamka – mini, herbata owocowa

II Śniadanie:

Owoc lub warzywo (do chrupania)

Obiad:

Zupa: Barszcz czerwony z ziemniakami

Danie główne: Gyros z piersi z kurczaka, delikatny sos czosnkowy (na zimno), ryż paraboliczny, surówka

 z marchewki, kompot

Podwieczorek:

Koktajl owocowo-warzywny na bazie mleka roślinnego, pałeczki kukurydziane

Piątek

Śniadanie:

Płatki orkiszowe na mleku roślinnym, pasta jajeczna ze szczypiorkiem, pasztet wieprzowy, warzywo sezonowe, omega3, chleb kukurydziany, herbata owocowa

II Śniadanie:

Owoc lub warzywo (do chrupania)

Obiad:

Zupa: Krem z dyni i marchewki z grzankami

Danie główne: Kotlet jaglano-rybny w sosie pietruszkowym, ziemniaki, duszona czerwona kapusta, woda z cytryną

Podwieczorek:

Bułka kajzerka, miód, omega3, owoc, bawarka z mlekiem roślinnym

 Menu Żłobek Miejski

(04.12-08.12.2023)

b/g; b/jajka; b/orzechów, b/wszystkich rodzajów kasz; b/soi; b/gryki; b/owsa

Poniedziałek

Śniadanie:

Płatki ryżowe na mleku, ser żółty - plastry, warzywo sezonowe, masło, chleb b/g, herbata owocowa

II Śniadanie:

Owoc lub warzywo (do chrupania)

Obiad:

Zupa: Kalafiorowo-koperkowa z ryżem (zabielana)

Danie główne: Kluski śląskie b/g; b/j z mięsem mielonym w sosie pieczeniowym, buraki, woda z cytryną

Podwieczorek:

Mus owocowy (b/cukru)

Wtorek

Śniadanie:

Płatki ryżowe na mleku, szynka drobiowa, warzywo sezonowe, masło, chleb b/g, herbata owocowa

II Śniadanie:

Owoc lub warzywo (do chrupania)

Obiad:

Zupa: Rosół z makaronem b/g; b/j, marchewką i zieloną pietruszką

Danie główne: Zraz drobiowy b/g; b/j z  warzywami (kapusta, marchewka), sos pomidorowy (zabielany), ziemniaki, surówka z selera z brzoskwiniami (na bazie jogurtu), kompot

Podwieczorek:

Sałatka owocowa

Środa

Śniadanie:

Parówka z fileta z kurczaka, ketchup, warzywo sezonowe, masło, chleb b/g, herbata owocowa

II Śniadanie:

Owoc lub warzywo (do chrupania)

Obiad:

Zupa: Ogórkowa

Danie główne: Naleśniki b/g; b/j z dżemem wiśniowym, woda z pomarańczą

Podwieczorek:

Szynka wieprzowa, serek typu Almette, warzywo sezonowe, masło, chleb b/g, mleko

Czwartek

Śniadanie:

Płatki kukurydziane na mleku, dżem owocowy (niskosłodzony), masło, chleb b/g, herbata owocowa

II Śniadanie:

Owoc lub warzywo (do chrupania)

Obiad:

Zupa: Barszcz czerwony z ziemniakami (zabielany)

Danie główne: Gyros z piersi z kurczaka, delikatny sos paprykowy, ryż paraboliczny, surówka

 z marchewki, kompot

Podwieczorek:

Koktajl owocowo-warzywny na bazie jogurtu naturalnego, pałeczki kukurydziane

Piątek

Śniadanie:

Płatki ryżowe na mleku,  pasztet wieprzowy, warzywo sezonowe, masło, chleb b/g, herbata owocowa

II Śniadanie:

Owoc lub warzywo (do chrupania)

Obiad:

Zupa: Krem z dyni i marchewki (zabielany) z grzankami b/g

Danie główne: Rybka w panierce b/g; b/j w sosie pietruszkowym, ziemniaki, duszona czerwona kapusta,

woda z cytryną

Podwieczorek:

Chleb b/g, miód, masło, owoc, bawarka

ALERGENY W ŻYWNOŚCI:

  1. GLUTEN tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub
    ich odmiany hybrydowe, a także produkty pochodne;
  2. Skorupiaki i produkty pochodne;
  3. Jaja i produkty pochodne;
  4. Ryby  i produkty pochodne;
  5. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne;
  6. Soja i produkty pochodne;
  7. Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą);
  8. Orzechy tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia a także produkty pochodne;
  9. Seler i produkty pochodne;
  10. Gorczyca i produkty pochodne;
  11. Nasiona sezamu i produkty pochodne;
  12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg
    lub 10 mg/litr w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia;
  13. Łubin i produkty pochodne;
  14. Mięczaki  i produkty pochodne;