zwiększ czcionkę zmień kontrast
Zamknij Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.

Żłobek Jutrzenki

 

 Menu Żłobek Miejski

(21.04-25.04.2025)

b/m

Poniedziałek

ŚWIĘTO

Wtorek

Śniadanie:

Płatki owsiane na mleku roślinnym,

ser żółty – wegański, warzywo, masło roślinne, chleb wiejski, herbata

II Śniadanie:

Owoc lub warzywo (do chrupania)

Obiad:

Zupa: Kalafiorowo-koperkowa z ryżem

Danie główne: Makaron w sosie bolognese (z łopatki wieprzowej), woda z cytryną

Podwieczorek:

Koktajl owocowy na bazie mleka roślinnego, pałeczki kukurydziane

Środa

Śniadanie:

Płatki jaglane na mleku roślinnym,

szynka drobiowa, warzywo, masło roślinne, chleb wieloziarnisty, herbata

II Śniadanie:

Owoc lub warzywo (do chrupania)

Obiad:

Zupa: Krem z marchewki, grzanki

Danie główne: Naleśniki b/m z dżemem truskawkowym, kompot

Podwieczorek:

Pasztet drobiowy, ser żółty – wegański, warzywo, masło roślinne, wek, herbata

Czwartek

 Śniadanie:

Płatki orkiszowe na mleku roślinnym,

szynka wieprzowa, warzywo, masło roślinne, chleb kukurydziany, herbata

II Śniadanie:

Owoc lub warzywo (do chrupania)

Obiad:

Zupa: Barszcz czerwony z ziemniakami

Danie główne: Pieczone udo z kurczaka (trybowane – bez kości), sos koperkowy, ryż paraboliczny,

surówka z białej kapusty z koperkiem i ogórkiem zielonym, kompot

Podwieczorek:

Kasza manna na mleku roślinnym z musem owocowym, owoc

Piątek

Śniadanie:

Płatki kukurydziane na mleku roślinnym, dżem owocowy (niskosłodzony), masło roślinne, bułka grahamka – mini, herbata

II Śniadanie:

Owoc lub warzywo (do chrupania)

Obiad:

Zupa: Rosół z makaronem, marchewką i zieloną pietruszką

Danie główne: Pulpecik rybny w sosie koperkowym, ziemniaki, marchewka z jabłkiem,

 woda z cytryną

Podwieczorek:

Babka cytrynowa, owoc, szklanka mleka roślinnego

 Menu Żłobek Miejski

(21.04-25.04.2025)

Poniedziałek

ŚWIĘTO

Wtorek

Śniadanie:

Płatki owsiane na mleku,

ser żółty – plastry, warzywo, masło, chleb wiejski, herbata (1,7)

II Śniadanie:

Owoc lub warzywo (do chrupania)

Obiad:

Zupa: Kalafiorowo-koperkowa z ryżem (zabielana) (7)

Danie główne: Makaron w sosie bolognese (z łopatki wieprzowej), woda z cytryną (1,3)

Podwieczorek:

Koktajl owocowy na bazie jogurtu naturalnego, pałeczki kukurydziane (7)

Środa

Śniadanie:

Płatki jaglane na mleku,

szynka drobiowa, serek typu Almette, warzywo, masło, chleb wieloziarnisty, herbata (1,7)

II Śniadanie:

Owoc lub warzywo (do chrupania)

Obiad:

Zupa: Krem z marchewki (zabielany), grzanki (1,7)

Danie główne: Naleśniki z dżemem truskawkowym, kompot (1,3,7)

Podwieczorek:

Pasztet drobiowy, ser żółty – salami, warzywo, masło, wek, herbata (1,7)

Czwartek

 Śniadanie:

Płatki orkiszowe na mleku,

szynka wieprzowa, twarożek ze szczypiorkiem, warzywo, masło, chleb kukurydziany, herbata (1,7)

II Śniadanie:

Owoc lub warzywo (do chrupania)

Obiad:

Zupa: Barszcz czerwony z ziemniakami (zabielany) (7)

Danie główne: Pieczone udo z kurczaka (trybowane – bez kości), sos serowy, ryż paraboliczny, surówka z białej kapusty z koperkiem i ogórkiem zielonym, kompot (1,7)

Podwieczorek:

Kasza manna na mleku z musem owocowym, owoc (1,7)

Piątek

Śniadanie:

Płatki kukurydziane na mleku, dżem owocowy (niskosłodzony), masło, bułka grahamka – mini, herbata (1,7)

II Śniadanie:

Owoc lub warzywo (do chrupania)

Obiad:

Zupa: Rosół z makaronem, marchewką i zieloną pietruszką (1,3,9)

Danie główne: Pulpecik rybny w sosie koperkowym (zabielanym), ziemniaki, marchewka z jabłkiem,

 woda z cytryną (4,1,3,7)

Podwieczorek:

Babka cytrynowa, owoc, szklanka mleka (1,3,7)

Informacje o obecności konkretnego alergenu podawane są w nawiasie przy danej potrawie.

ALERGENY W ŻYWNOŚCI:

  1. GLUTEN tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub
    ich odmiany hybrydowe, a także produkty pochodne;
  2. Skorupiaki i produkty pochodne;
  3. Jaja i produkty pochodne;
  4. Ryby  i produkty pochodne;
  5. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne;
  6. Soja i produkty pochodne;
  7. Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą);
  8. Orzechy tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia a także produkty pochodne;
  9. Seler i produkty pochodne;
  10. Gorczyca i produkty pochodne;
  11. Nasiona sezamu i produkty pochodne;
  12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg
    lub 10 mg/litr w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia;
  13. Łubin i produkty pochodne;
  14. Mięczaki  i produkty pochodne;