Menu Żłobek Miejski
(21.04-25.04.2025)
b/m
Poniedziałek
ŚWIĘTO
Wtorek
Śniadanie:
Płatki owsiane na mleku roślinnym,
ser żółty – wegański, warzywo, masło roślinne, chleb wiejski, herbata
II Śniadanie:
Owoc lub warzywo (do chrupania)
Obiad:
Zupa: Kalafiorowo-koperkowa z ryżem
Danie główne: Makaron w sosie bolognese (z łopatki wieprzowej), woda z cytryną
Podwieczorek:
Koktajl owocowy na bazie mleka roślinnego, pałeczki kukurydziane
Środa
Śniadanie:
Płatki jaglane na mleku roślinnym,
szynka drobiowa, warzywo, masło roślinne, chleb wieloziarnisty, herbata
II Śniadanie:
Owoc lub warzywo (do chrupania)
Obiad:
Zupa: Krem z marchewki, grzanki
Danie główne: Naleśniki b/m z dżemem truskawkowym, kompot
Podwieczorek:
Pasztet drobiowy, ser żółty – wegański, warzywo, masło roślinne, wek, herbata
Czwartek
Śniadanie:
Płatki orkiszowe na mleku roślinnym,
szynka wieprzowa, warzywo, masło roślinne, chleb kukurydziany, herbata
II Śniadanie:
Owoc lub warzywo (do chrupania)
Obiad:
Zupa: Barszcz czerwony z ziemniakami
Danie główne: Pieczone udo z kurczaka (trybowane – bez kości), sos koperkowy, ryż paraboliczny,
surówka z białej kapusty z koperkiem i ogórkiem zielonym, kompot
Podwieczorek:
Kasza manna na mleku roślinnym z musem owocowym, owoc
Piątek
Śniadanie:
Płatki kukurydziane na mleku roślinnym, dżem owocowy (niskosłodzony), masło roślinne, bułka grahamka – mini, herbata
II Śniadanie:
Owoc lub warzywo (do chrupania)
Obiad:
Zupa: Rosół z makaronem, marchewką i zieloną pietruszką
Danie główne: Pulpecik rybny w sosie koperkowym, ziemniaki, marchewka z jabłkiem,
woda z cytryną
Podwieczorek:
Babka cytrynowa, owoc, szklanka mleka roślinnego
Menu Żłobek Miejski
(21.04-25.04.2025)
Poniedziałek
ŚWIĘTO
Wtorek
Śniadanie:
Płatki owsiane na mleku,
ser żółty – plastry, warzywo, masło, chleb wiejski, herbata (1,7)
II Śniadanie:
Owoc lub warzywo (do chrupania)
Obiad:
Zupa: Kalafiorowo-koperkowa z ryżem (zabielana) (7)
Danie główne: Makaron w sosie bolognese (z łopatki wieprzowej), woda z cytryną (1,3)
Podwieczorek:
Koktajl owocowy na bazie jogurtu naturalnego, pałeczki kukurydziane (7)
Środa
Śniadanie:
Płatki jaglane na mleku,
szynka drobiowa, serek typu Almette, warzywo, masło, chleb wieloziarnisty, herbata (1,7)
II Śniadanie:
Owoc lub warzywo (do chrupania)
Obiad:
Zupa: Krem z marchewki (zabielany), grzanki (1,7)
Danie główne: Naleśniki z dżemem truskawkowym, kompot (1,3,7)
Podwieczorek:
Pasztet drobiowy, ser żółty – salami, warzywo, masło, wek, herbata (1,7)
Czwartek
Śniadanie:
Płatki orkiszowe na mleku,
szynka wieprzowa, twarożek ze szczypiorkiem, warzywo, masło, chleb kukurydziany, herbata (1,7)
II Śniadanie:
Owoc lub warzywo (do chrupania)
Obiad:
Zupa: Barszcz czerwony z ziemniakami (zabielany) (7)
Danie główne: Pieczone udo z kurczaka (trybowane – bez kości), sos serowy, ryż paraboliczny, surówka z białej kapusty z koperkiem i ogórkiem zielonym, kompot (1,7)
Podwieczorek:
Kasza manna na mleku z musem owocowym, owoc (1,7)
Piątek
Śniadanie:
Płatki kukurydziane na mleku, dżem owocowy (niskosłodzony), masło, bułka grahamka – mini, herbata (1,7)
II Śniadanie:
Owoc lub warzywo (do chrupania)
Obiad:
Zupa: Rosół z makaronem, marchewką i zieloną pietruszką (1,3,9)
Danie główne: Pulpecik rybny w sosie koperkowym (zabielanym), ziemniaki, marchewka z jabłkiem,
woda z cytryną (4,1,3,7)
Podwieczorek:
Babka cytrynowa, owoc, szklanka mleka (1,3,7)
Informacje o obecności konkretnego alergenu podawane są w nawiasie przy danej potrawie.
ALERGENY W ŻYWNOŚCI: