Menu Żłobek Miejski
(04.12-08.12.2023)
Poniedziałek
Śniadanie:
Płatki owsiane na mleku, ser żółty - plastry, warzywo sezonowe, masło, chleb wiejski, herbata owocowa (1,7)
II Śniadanie:
Owoc lub warzywo (do chrupania)
Obiad:
Zupa: Kalafiorowo-koperkowa z ryżem (zabielana) (7)
Danie główne: Kluski śląskie z mięsem mielonym w sosie pieczeniowym, buraki, woda z cytryną (1,3)
Podwieczorek:
Mus owocowy (b/cukru), ciasteczka wielozbożowe (1,3)
Wtorek
Śniadanie:
Płatki ryżowe na mleku,
szynka drobiowa, ser biały – plastry, warzywo sezonowe, masło, chleb wieloziarnisty, herbata owocowa (1,7)
II Śniadanie:
Owoc lub warzywo (do chrupania)
Obiad:
Zupa: Rosół z makaronem, marchewką i zieloną pietruszką (1,3,9)
Danie główne: Zraz drobiowy z warzywami (kapusta, marchewka), sos pomidorowy (zabielany), ziemniaki, surówka z selera z brzoskwiniami (na bazie jogurtu), kompot (1,3,7)
Podwieczorek:
Ciasto drożdżowe z jabłkami, herbata (1,3)
Środa
Śniadanie:
Parówka z fileta z kurczaka, ketchup, warzywo sezonowe, masło, chleb wiejski, herbata owocowa (1,7)
II Śniadanie:
Owoc lub warzywo (do chrupania)
Obiad:
Zupa: Ogórkowa z kaszą jaglaną (zabielana) (7)
Danie główne: Kakaowe naleśniki z białym serem i dżemem wiśniowym, woda z pomarańczą (1,3,7)
Podwieczorek:
Szynka wieprzowa, serek typu Almette, warzywo sezonowe, masło, wek, kawa zbożowa (1,7)
Czwartek
Śniadanie:
Płatki kukurydziane na mleku, dżem owocowy (niskosłodzony), masło, bułka grahamka – mini, herbata owocowa (1,7)
II Śniadanie:
Owoc lub warzywo (do chrupania)
Obiad:
Zupa: Barszcz czerwony z ziemniakami (zabielany) (7)
Danie główne: Gyros z piersi z kurczaka, delikatny sos czosnkowy (na zimno), ryż paraboliczny, surówka
z marchewki, kompot (1,7)
Podwieczorek:
Koktajl owocowo-warzywny na bazie jogurtu naturalnego, pałeczki kukurydziane (7)
Piątek
Śniadanie:
Płatki orkiszowe na mleku, pasta jajeczna ze szczypiorkiem, pasztet wieprzowy, warzywo sezonowe, masło, chleb kukurydziany, herbata owocowa (1,3,7)
II Śniadanie:
Owoc lub warzywo (do chrupania)
Obiad:
Zupa: Krem z dyni i marchewki (zabielany) z grzankami (1,7)
Danie główne: Kotlet jaglano-rybny w sosie pietruszkowym, ziemniaki, duszona czerwona kapusta, woda z cytryną (4,1,3,7)
Podwieczorek:
Chałka maślana, miód, masło, owoc, bawarka (1,3,7)
Menu Żłobek Miejski
(04.12-08.12.2023)
b/b
Poniedziałek
Śniadanie:
Płatki owsiane na mleku roślinnym, ser żółty - wegański, warzywo sezonowe, omega3, chleb wiejski, herbata owocowa
II Śniadanie:
Owoc lub warzywo (do chrupania)
Obiad:
Zupa: Kalafiorowo-koperkowa z ryżem
Danie główne: Kluski śląskie b/j z mięsem mielonym w sosie pieczeniowym, buraki, woda z cytryną
Podwieczorek:
Mus owocowy (b/cukru), ciasteczka wielozbożowe b/m; b/j
Wtorek
Śniadanie:
Płatki ryżowe na mleku roślinnym, szynka drobiowa, warzywo sezonowe, omega3, chleb wieloziarnisty, herbata owocowa
II Śniadanie:
Owoc lub warzywo (do chrupania)
Obiad:
Zupa: Rosół z makaronem b/j, marchewką i zieloną pietruszką
Danie główne: Zraz drobiowy b/j z warzywami (kapusta, marchewka), sos pomidorowy, ziemniaki, surówka z selera
z brzoskwiniami, kompot
Podwieczorek:
Ciasteczko b/m; b/j, herbata
Środa
Śniadanie:
Parówka z fileta z kurczaka, ketchup, warzywo sezonowe, omega3, chleb wiejski, herbata owocowa
II Śniadanie:
Owoc lub warzywo (do chrupania)
Obiad:
Zupa: Ogórkowa z kaszą jaglaną
Danie główne: Naleśniki b/m; b/j z dżemem wiśniowym, woda z pomarańczą
Podwieczorek:
Szynka wieprzowa, warzywo sezonowe, omega3, wek, kawa zbożowa z mlekiem roślinnym
Czwartek
Śniadanie:
Płatki kukurydziane na mleku roślinnym, dżem owocowy (niskosłodzony), omega3, bułka grahamka – mini, herbata owocowa
II Śniadanie:
Owoc lub warzywo (do chrupania)
Obiad:
Zupa: Barszcz czerwony z ziemniakami
Danie główne: Gyros z piersi z kurczaka, delikatny sos czosnkowy (na zimno), ryż paraboliczny, surówka
z marchewki, kompot
Podwieczorek:
Koktajl owocowo-warzywny na bazie mleka roślinnego, pałeczki kukurydziane
Piątek
Śniadanie:
Płatki orkiszowe na mleku roślinnym, pasta jajeczna ze szczypiorkiem, pasztet wieprzowy, warzywo sezonowe, omega3, chleb kukurydziany, herbata owocowa
II Śniadanie:
Owoc lub warzywo (do chrupania)
Obiad:
Zupa: Krem z dyni i marchewki z grzankami
Danie główne: Kotlet jaglano-rybny b/j w sosie pietruszkowym, ziemniaki, duszona czerwona kapusta, woda z cytryną
Podwieczorek:
Bułka kajzerka, miód, omega3, owoc, bawarka z mlekiem roślinnym
Menu Żłobek Miejski
(04.12-08.12.2023)
b/m
Poniedziałek
Śniadanie:
Płatki owsiane na mleku roślinnym, ser żółty - wegański, warzywo sezonowe, omega3, chleb wiejski, herbata owocowa
II Śniadanie:
Owoc lub warzywo (do chrupania)
Obiad:
Zupa: Kalafiorowo-koperkowa z ryżem
Danie główne: Kluski śląskie z mięsem mielonym w sosie pieczeniowym, buraki, woda z cytryną
Podwieczorek:
Mus owocowy (b/cukru), ciasteczka wielozbożowe
Wtorek
Śniadanie:
Płatki ryżowe na mleku roślinnym, szynka drobiowa, warzywo sezonowe, omega3, chleb wieloziarnisty, herbata owocowa
II Śniadanie:
Owoc lub warzywo (do chrupania)
Obiad:
Zupa: Rosół z makaronem, marchewką i zieloną pietruszką
Danie główne: Zraz drobiowy z warzywami (kapusta, marchewka), sos pomidorowy, ziemniaki, surówka z selera
z brzoskwiniami, kompot
Podwieczorek:
Ciasto drożdżowe z jabłkami, herbata
Środa
Śniadanie:
Parówka z fileta z kurczaka, ketchup, warzywo sezonowe, omega3, chleb wiejski, herbata owocowa
II Śniadanie:
Owoc lub warzywo (do chrupania)
Obiad:
Zupa: Ogórkowa z kaszą jaglaną
Danie główne: Naleśniki b/m z dżemem wiśniowym, woda z pomarańczą
Podwieczorek:
Szynka wieprzowa, warzywo sezonowe, omega3, wek, kawa zbożowa z mlekiem roślinnym
Czwartek
Śniadanie:
Płatki kukurydziane na mleku roślinnym, dżem owocowy (niskosłodzony), omega3, bułka grahamka – mini, herbata owocowa
II Śniadanie:
Owoc lub warzywo (do chrupania)
Obiad:
Zupa: Barszcz czerwony z ziemniakami
Danie główne: Gyros z piersi z kurczaka, delikatny sos czosnkowy (na zimno), ryż paraboliczny, surówka
z marchewki, kompot
Podwieczorek:
Koktajl owocowo-warzywny na bazie mleka roślinnego, pałeczki kukurydziane
Piątek
Śniadanie:
Płatki orkiszowe na mleku roślinnym, pasta jajeczna ze szczypiorkiem, pasztet wieprzowy, warzywo sezonowe, omega3, chleb kukurydziany, herbata owocowa
II Śniadanie:
Owoc lub warzywo (do chrupania)
Obiad:
Zupa: Krem z dyni i marchewki z grzankami
Danie główne: Kotlet jaglano-rybny w sosie pietruszkowym, ziemniaki, duszona czerwona kapusta, woda z cytryną
Podwieczorek:
Bułka kajzerka, miód, omega3, owoc, bawarka z mlekiem roślinnym
Menu Żłobek Miejski
(04.12-08.12.2023)
b/g; b/jajka; b/orzechów, b/wszystkich rodzajów kasz; b/soi; b/gryki; b/owsa
Poniedziałek
Śniadanie:
Płatki ryżowe na mleku, ser żółty - plastry, warzywo sezonowe, masło, chleb b/g, herbata owocowa
II Śniadanie:
Owoc lub warzywo (do chrupania)
Obiad:
Zupa: Kalafiorowo-koperkowa z ryżem (zabielana)
Danie główne: Kluski śląskie b/g; b/j z mięsem mielonym w sosie pieczeniowym, buraki, woda z cytryną
Podwieczorek:
Mus owocowy (b/cukru)
Wtorek
Śniadanie:
Płatki ryżowe na mleku, szynka drobiowa, warzywo sezonowe, masło, chleb b/g, herbata owocowa
II Śniadanie:
Owoc lub warzywo (do chrupania)
Obiad:
Zupa: Rosół z makaronem b/g; b/j, marchewką i zieloną pietruszką
Danie główne: Zraz drobiowy b/g; b/j z warzywami (kapusta, marchewka), sos pomidorowy (zabielany), ziemniaki, surówka z selera z brzoskwiniami (na bazie jogurtu), kompot
Podwieczorek:
Sałatka owocowa
Środa
Śniadanie:
Parówka z fileta z kurczaka, ketchup, warzywo sezonowe, masło, chleb b/g, herbata owocowa
II Śniadanie:
Owoc lub warzywo (do chrupania)
Obiad:
Zupa: Ogórkowa
Danie główne: Naleśniki b/g; b/j z dżemem wiśniowym, woda z pomarańczą
Podwieczorek:
Szynka wieprzowa, serek typu Almette, warzywo sezonowe, masło, chleb b/g, mleko
Czwartek
Śniadanie:
Płatki kukurydziane na mleku, dżem owocowy (niskosłodzony), masło, chleb b/g, herbata owocowa
II Śniadanie:
Owoc lub warzywo (do chrupania)
Obiad:
Zupa: Barszcz czerwony z ziemniakami (zabielany)
Danie główne: Gyros z piersi z kurczaka, delikatny sos paprykowy, ryż paraboliczny, surówka
z marchewki, kompot
Podwieczorek:
Koktajl owocowo-warzywny na bazie jogurtu naturalnego, pałeczki kukurydziane
Piątek
Śniadanie:
Płatki ryżowe na mleku, pasztet wieprzowy, warzywo sezonowe, masło, chleb b/g, herbata owocowa
II Śniadanie:
Owoc lub warzywo (do chrupania)
Obiad:
Zupa: Krem z dyni i marchewki (zabielany) z grzankami b/g
Danie główne: Rybka w panierce b/g; b/j w sosie pietruszkowym, ziemniaki, duszona czerwona kapusta,
woda z cytryną
Podwieczorek:
Chleb b/g, miód, masło, owoc, bawarka
ALERGENY W ŻYWNOŚCI: