zwiększ czcionkę zmień kontrast
Zamknij Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.

Żłobek Jutrzenki

 Menu Żłobek Miejski

(25.03-29.03.2024)

b/b

Poniedziałek

Śniadanie:

Płatki owsiane na mleku roślinnym, ser żółty – wegański, warzywo sezonowe, omega3, chleb wiejski, herbata

II Śniadanie:

Owoc lub warzywo (do chrupania)

Obiad:

Zupa: Kalafiorowo-koperkowa z ryżem

Danie główne: Kluski śląskie b/j z mięsem mielonym w sosie pieczeniowym, buraki, woda z cytryną

Podwieczorek:

Owoc, ciasteczka b/m; b/j

Wtorek

Śniadanie:

Płatki kukurydziane na mleku roślinnym, dżem owocowy (niskosłodzony), omega3, bułka grahamka – mini, herbata

II Śniadanie:

Owoc lub warzywo (do chrupania)

Obiad:

Zupa: Ogórkowa z kaszą jaglaną

Danie główne: Gyros z piersi z kurczaka, delikatny sos koperkowy, ryż paraboliczny, surówka z selera

 z brzoskwiniami, kompot

Podwieczorek:

Deser ryżowy z owocami (wyrób własny), wafelki kukurydziane – mini

Środa

Śniadanie:

Płatki ryżowe na mleku roślinnym,

szynka drobiowa, warzywo sezonowe, omega3, chleb wieloziarnisty, herbata

II Śniadanie:

Owoc lub warzywo (do chrupania)

Obiad:

Zupa: Krem z dyni i marchewki z grzankami

Danie główne: Naleśniki b/m; b/j z prażonym jabłkiem i cynamonem, woda z pomarańczą

Podwieczorek:

Ser żółty – wegański, pasztet drobiowy, warzywo sezonowe, omega3, wek, herbata

Czwartek

Śniadanie:

Płatki orkiszowe na mleku roślinnym, szynka wieprzowa, warzywo sezonowe, omega3, chleb wiejski, herbata

II Śniadanie:

Owoc lub warzywo (do chrupania)

Obiad:

Zupa: Barszcz czerwony z ziemniakami

Danie główne: Zraz drobiowy b/j z warzywami (kapusta, marchewka), sos pomidorowy, ziemniaki,

surówka z białej kapusty z porem, kompot

Podwieczorek:

Koktajl owocowy na bazie mleka roślinnego, pałeczki kukurydziane

Piątek

Śniadanie:

Śniadanie wielkanocne

II Śniadanie:

Owoc lub warzywo (do chrupania)

Obiad:

Zupa: Rosół z makaronem b/j, marchewką i zieloną pietruszką

Danie główne: Paluszki rybne b/j, ziemniaki, marchewka z jabłkiem, woda z cytryną

Podwieczorek:

Ciasteczko b/m; b/j, kakao na mleku roślinnym

 Menu Żłobek Miejski

(25.03-29.03.2024)

b/m

Poniedziałek

Śniadanie:

Płatki owsiane na mleku roślinnym, ser żółty – wegański, warzywo sezonowe, omega3, chleb wiejski, herbata

II Śniadanie:

Owoc lub warzywo (do chrupania)

Obiad:

Zupa: Kalafiorowo-koperkowa z ryżem

Danie główne: Kluski śląskie z mięsem mielonym w sosie pieczeniowym, buraki, woda z cytryną

Podwieczorek:

Owoc, biszkopty

Wtorek

Śniadanie:

Płatki kukurydziane na mleku roślinnym, dżem owocowy (niskosłodzony), omega3, bułka grahamka – mini, herbata

II Śniadanie:

Owoc lub warzywo (do chrupania)

Obiad:

Zupa: Ogórkowa z kaszą jaglaną

Danie główne: Gyros z piersi z kurczaka, delikatny sos koperkowy, ryż paraboliczny, surówka z selera

 z brzoskwiniami, kompot

Podwieczorek:

Deser ryżowy z owocami (wyrób własny), wafelki kukurydziane – mini

Środa

Śniadanie:

Płatki ryżowe na mleku roślinnym,

szynka drobiowa, warzywo sezonowe, omega3, chleb wieloziarnisty, herbata

II Śniadanie:

Owoc lub warzywo (do chrupania)

Obiad:

Zupa: Krem z dyni i marchewki z grzankami

Danie główne: Kakaowe naleśniki b/m z prażonym jabłkiem i cynamonem, woda z pomarańczą

Podwieczorek:

Ser żółty – wegański, pasztet drobiowy, warzywo sezonowe, omega3, wek, herbata

Czwartek

Śniadanie:

Płatki orkiszowe na mleku roślinnym, szynka wieprzowa, warzywo sezonowe, omega3, chleb wiejski, herbata

II Śniadanie:

Owoc lub warzywo (do chrupania)

Obiad:

Zupa: Barszcz czerwony z ziemniakami

Danie główne: Zraz drobiowy z  warzywami (kapusta, marchewka), sos pomidorowy, ziemniaki,

surówka z białej kapusty z porem, kompot

Podwieczorek:

Koktajl owocowy na bazie mleka roślinnego, pałeczki kukurydziane

Piątek

Śniadanie:

Śniadanie wielkanocne

II Śniadanie:

Owoc lub warzywo (do chrupania)

Obiad:

Zupa: Rosół z makaronem, marchewką i zieloną pietruszką

Danie główne: Paluszki rybne, ziemniaki, marchewka z jabłkiem, woda z cytryną

Podwieczorek:

Babka wielkanocna, kakao na mleku roślinnym

 Menu Żłobek Miejski

(25.03-29.03.2024)

Poniedziałek

Śniadanie:

Płatki owsiane na mleku, ser żółty – plastry, warzywo sezonowe, masło, chleb wiejski, herbata (1,7)

II Śniadanie:

Owoc lub warzywo (do chrupania)

Obiad:

Zupa: Kalafiorowo-koperkowa z ryżem (zabielana) (7)

Danie główne: Kluski śląskie z mięsem mielonym w sosie pieczeniowym, buraki, woda z cytryną (1,3)

Podwieczorek:

Owoc, biszkopty (1,3)

Wtorek

Śniadanie:

Płatki kukurydziane na mleku, dżem owocowy (niskosłodzony), masło, bułka grahamka – mini, herbata (1,7)

II Śniadanie:

Owoc lub warzywo (do chrupania)

Obiad:

Zupa: Ogórkowa z kaszą jaglaną (zabielana) (7)

Danie główne: Gyros z piersi z kurczaka, delikatny sos czosnkowy (na zimno), ryż paraboliczny, surówka z selera

 z brzoskwiniami (na bazie jogurtu), kompot (9,1,7)

Podwieczorek:

Twarożek z owocami (wyrób własny), wafelki kukurydziane – mini (7)

Środa

Śniadanie:

Płatki ryżowe na mleku,

szynka drobiowa, serek typu Almette, warzywo sezonowe, masło, chleb wieloziarnisty, herbata (1,7)

II Śniadanie:

Owoc lub warzywo (do chrupania)

Obiad:

Zupa: Krem z dyni i marchewki (zabielany) z grzankami (1,7)

Danie główne: Kakaowe naleśniki z prażonym jabłkiem i cynamonem, woda z pomarańczą (1,3,7)

Podwieczorek:

Ser żółty – plastry, pasztet drobiowy, warzywo sezonowe, masło, wek, herbata (1,7)

Czwartek

Śniadanie:

Płatki orkiszowe na mleku, szynka wieprzowa, twarożek z rzodkiewką, warzywo sezonowe, masło, chleb wiejski, herbata (1,7)

II Śniadanie:

Owoc lub warzywo (do chrupania)

Obiad:

Zupa: Świąteczny barszcz biały z ziemniakami (zabielany) (1,7)

Danie główne: Zraz drobiowy z  warzywami (kapusta, marchewka), sos pomidorowy (zabielany), ziemniaki,

surówka z białej kapusty z porem (na bazie jogurtu), kompot (1,3,7)

Podwieczorek:

Koktajl owocowy na bazie jogurtu naturalnego, pałeczki kukurydziane (7)

Piątek

Śniadanie:

Śniadanie wielkanocne

II Śniadanie:

Owoc lub warzywo (do chrupania)

Obiad:

Zupa: Rosół z makaronem, marchewką i zieloną pietruszką (1,3,9)

Danie główne: Paluszki rybne, ziemniaki, marchewka z jabłkiem, woda z cytryną (4,1,3,7)

Podwieczorek:

Babka wielkanocna, kakao (1,3,7)

 Menu Żłobek Miejski

(25.03-29.03.2024)

b/g; b/jajka; b/orzechów, b/wszystkich rodzajów kasz; b/soi; b/gryki; b/owsa

Poniedziałek

Śniadanie:

Płatki ryżowe na mleku, ser żółty – plastry, warzywo sezonowe, masło, chleb b/g (SCHAR), herbata

II Śniadanie:

Owoc lub warzywo (do chrupania)

Obiad:

Zupa: Kalafiorowo-koperkowa z ryżem

Danie główne: Ryż z mięsem mielonym, buraki, woda z cytryną

Podwieczorek:

Owoce

Wtorek

Śniadanie:

Płatki ryżowe na mleku, dżem owocowy (niskosłodzony), masło, chleb b/g (SCHAR), herbata

II Śniadanie:

Owoc lub warzywo (do chrupania)

Obiad:

Zupa: Ogórkowa z ryżem

Danie główne: Gyros z piersi z kurczaka, delikatny sos koperkowy, ryż paraboliczny, surówka z selera

 z brzoskwiniami, kompot

Podwieczorek:

Twarożek z owocami (wyrób własny), wafelki kukurydziane – mini

Środa

Śniadanie:

Płatki ryżowe na mleku, serek typu Almette, warzywo sezonowe, masło, chleb b/g (SCHAR), herbata

II Śniadanie:

Owoc lub warzywo (do chrupania)

Obiad:

Zupa: Krem z dyni i marchewki

Danie główne: Ryż z prażonym jabłkiem, woda z pomarańczą

Podwieczorek:

Ser żółty – plastry, warzywo sezonowe, masło, chleb b/g (SCHAR), herbata

Czwartek

Śniadanie:

Kaszka Nestle na mleku, twarożek z rzodkiewką, warzywo sezonowe, masło, chleb b/g (SCHAR), herbata

II Śniadanie:

Owoc lub warzywo (do chrupania)

Obiad:

Zupa: Barszcz czerwony z ziemniakami

Danie główne: Pierś duszona, sos pomidorowy, ziemniaki, surówka z białej kapusty z porem, kompot

Podwieczorek:

Koktajl owocowy na bazie jogurtu naturalnego, pałeczki kukurydziane

Piątek

Śniadanie:

Ser żółty – plastry, warzywo sezonowe, masło, chleb b/g (SCHAR), herbata

II Śniadanie:

Owoc lub warzywo (do chrupania)

Obiad:

Zupa: Rosół z ryżem, marchewką i zieloną pietruszką

Danie główne: Mintaj duszony, ziemniaki, marchewka z jabłkiem, woda z cytryną

Podwieczorek:

Sałatka owocowa

 

Informacje o obecności konkretnego alergenu podawane są w nawiasie przy danej potrawie.

ALERGENY W ŻYWNOŚCI:

  1. GLUTEN tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub
    ich odmiany hybrydowe, a także produkty pochodne;
  2. Skorupiaki i produkty pochodne;
  3. Jaja i produkty pochodne;
  4. Ryby  i produkty pochodne;
  5. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne;
  6. Soja i produkty pochodne;
  7. Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą);
  8. Orzechy tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia a także produkty pochodne;
  9. Seler i produkty pochodne;
  10. Gorczyca i produkty pochodne;
  11. Nasiona sezamu i produkty pochodne;
  12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg
    lub 10 mg/litr w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia;
  13. Łubin i produkty pochodne;
  14. Mięczaki  i produkty pochodne;