zwiększ czcionkę zmień kontrast
Zamknij Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.

Żłobek Jutrzenki

 

Menu Żłobek Miejski

(04.07-08.07.22)

Poniedziałek

Śniadanie:

Kaszka manna na mleku,

twarożek z rzodkiewką (wyrób własny), warzywo sezonowe, masło, chleb wiejski, herbata owocowa (1,7) owoc

Obiad:

Zupa: Jarzynowa z kaszą jaglaną i flądrą (zabielana) (4,7)

Danie główne: Pyzy z mięsem, masłem i cebulką, woda z pomarańczą i melisą (1,3,7)

Podwieczorek:

Koktajl porzeczkowy na bazie jogurtu naturalnego, biszkopty (1,3,7)

Wtorek

Śniadanie:

Szynka drobiowa, ser biały-plastry, warzywo sezonowe, masło, chleb wieloziarnisty, herbata owocowa (1,7), owoc

Obiad:

Zupa: Z cukinii i pomidorów z ryżem (zabielana) (7)

Danie główne: Zraz drobiowy z warzywami, sos szczypiorkowy (zabielany), ziemniaki,

buraki, kompot (1,3,7)

Podwieczorek:

Ciasto ucierane z borówkami, kakao (1,3,7)

Środa

Śniadanie:

Płatki owsiane na mleku,

parówka z fileta z kurczaka na ciepło, ketchup, warzywo sezonowe, masło, chleb wiejski, herbata czarna z cytryną (1,7), owoc

Obiad:

Zupa: Barszcz czerwony z ziemniakami (zabielany) (7)

Danie główne: Knedel czeski z koktajlem truskawkowym (na bazie jogurtu naturalnego), kompot (1,7,3)

Podwieczorek:

Szynka wieprzowa, warzywo sezonowe, masło, wek, herbata owocowa (1,7)

Czwartek

Śniadanie:

Płatki kukurydziane na mleku, dżem wieloowocowy (niskosłodzony), masło, chleb graham,

herbata owocowa (1,7), owoc

Obiad:

Zupa:Z łupanego groszku z grzankami (1)

Danie główne: Pierś duszona w sosie beszamelowym (zabielanym), ziemniaki, surówka z białej kapusty
z kukurydzą i koperkiem (na bazie jogurtu), woda z cytryną i miętą (1,7)

Podwieczorek:

Galaretka owocowa, owoc (-)

Piątek

Śniadanie:

Płatki jaglane na mleku

pasta jajeczna ze szczypiorkiem (wyrób własny) (jajko, ser biały), warzywo sezonowe, masło, chleb wieloziarnisty, herbata owocowa (1,3,7), owoc

Obiad:

Zupa: Grysikowa z warzywami (1,9)

Danie główne: Ryż na mleku z musem z prażonych jabłek, kompot (7)

Podwieczorek:

Owoc, ciasteczka owsiane (1,3)

 

Menu Żłobek Miejski

(04.07-08.07.22)

b/m

Poniedziałek

Śniadanie:

Kaszka manna na mleku roślinnym,

Pasztet drobiowy, warzywo sezonowe, omega3, chleb wiejski, herbata owocowa, owoc

Obiad:

Zupa: Jarzynowa z kaszą jaglaną i flądrą

Danie główne: Pyzy z mięsem i cebulką, woda z pomarańczą i melisą

Podwieczorek:

Koktajl porzeczkowy na bazie mleka roślinnego, biszkopty

Wtorek

Śniadanie:

Szynka drobiowa, warzywo sezonowe, omega3, chleb wieloziarnisty, herbata owocowa, owoc

Obiad:

Zupa: Z cukinii i pomidorów z ryżem

Danie główne: Zraz drobiowy z warzywami, sos szczypiorkowy, ziemniaki,

buraki, kompot

Podwieczorek:

Ciasto ucierane z borówkami, kakao na mleku roślinnym

Środa

Śniadanie:

Płatki owsiane na mleku roślinnym,

parówka z fileta z kurczaka na ciepło, ketchup, warzywo sezonowe, omega3, chleb wiejski, herbata czarna z cytryną, owoc

Obiad:

Zupa: Barszcz czerwony z ziemniakami

Danie główne: Knedel czeski z musem truskawkowym, kompot

Podwieczorek:

Szynka wieprzowa, warzywo sezonowe, omega3, wek, herbata owocowa

Czwartek

Śniadanie:

Płatki kukurydziane na mleku roślinnym, dżem wieloowocowy (niskosłodzony), omega3, chleb graham,

herbata owocowa, owoc

Obiad:

Zupa: Z łupanego groszku z grzankami

Danie główne: Pierś duszona w sosie koperkowym, ziemniaki, surówka z białej kapusty
z kukurydzą i koperkiem, woda z cytryną i miętą

Podwieczorek:

Galaretka owocowa, owoc

Piątek

Śniadanie:

Płatki jaglane na mleku roślinnym,

jajko gotowane, warzywo sezonowe, omega3, chleb wieloziarnisty, herbata owocowa, owoc

Obiad:

Zupa: Grysikowa z warzywami

Danie główne: Ryż z musem z prażonych jabłek, kompot

Podwieczorek:

Owoc, ciasteczka owsiane

 

Menu Żłobek Miejski

(04.07-08.07.22)

b/g

Poniedziałek

Śniadanie:

Płatki ryżowe na mleku roślinnym,

Pasztet drobiowy, warzywo sezonowe, omega3, chleb b/g, herbata owocowa, owoc

Obiad:

Zupa: Jarzynowa z kaszą jaglaną i flądrą

Danie główne: Makaron b/g z warzywami i kurczakiem, woda z pomarańczą i melisą

Podwieczorek:

Koktajl porzeczkowy na bazie mleka roślinnego, biszkopty b/g

Wtorek

Śniadanie:

Szynka drobiowa, warzywo sezonowe, omega3, chleb b/g, herbata owocowa, owoc

Obiad:

Zupa: Z cukinii i pomidorów z ryżem

Danie główne: Zraz drobiowy z warzywami, sos szczypiorkowy, ziemniaki, buraki, kompot

Podwieczorek:

Ciasteczko b/g z owocem, kakao na mleku roślinnym

Środa

Śniadanie:

Płatki jaglane na mleku roślinnym,

parówka z fileta z kurczaka na ciepło, ketchup, warzywo sezonowe, omega3, chleb b/g, herbata czarna z cytryną, owoc

Obiad:

Zupa: Barszcz czerwony z ziemniakami

Danie główne: Kopytka b/g z musem truskawkowym, kompot

Podwieczorek:

Szynka wieprzowa, warzywo sezonowe, omega3, chleb b/g, herbata owocowa

Czwartek

Śniadanie:

Płatki kukurydziane na mleku roślinnym, dżem wieloowocowy (niskosłodzony), omega3, chleb b/g,

herbata owocowa, owoc

Obiad:

Zupa: Z łupanego groszku z grzankami b/g

Danie główne: Pierś duszona w sosie koperkowym, ziemniaki, surówka z białej kapusty
z kukurydzą i koperkiem, woda z cytryną i miętą

Podwieczorek:

Galaretka owocowa, owoc

Piątek

Śniadanie:

Płatki jaglane na mleku roślinnym,

Pasztet wieprzowy, warzywo sezonowe, omega3, chleb b/g, herbata owocowa, owoc

Obiad:

Zupa: Rosół z makaronem b/g

Danie główne: Ryż z musem z prażonych jabłek, kompot

Podwieczorek:

Owoc, ciasteczka b/g

Informacje o obecności konkretnego alergenu podawane są w nawiasie przy danej potrawie.

ALERGENY W ŻYWNOŚCI:

  1. GLUTEN tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub
    ich odmiany hybrydowe, a także produkty pochodne;
  2. Skorupiaki i produkty pochodne;
  3. Jaja i produkty pochodne;
  4. Ryby  i produkty pochodne;
  5. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne;
  6. Soja i produkty pochodne;
  7. Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą);
  8. Orzechy tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia a także produkty pochodne;
  9. Seler i produkty pochodne;
  10. Gorczyca i produkty pochodne;
  11. Nasiona sezamu i produkty pochodne;
  12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg
    lub 10 mg/litr w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia;
  13. Łubin i produkty pochodne;
  14. Mięczaki  i produkty pochodne;