Menu Żłobek Miejski
(25.03-29.03.2024)
b/b
Poniedziałek
Śniadanie:
Płatki owsiane na mleku roślinnym, ser żółty – wegański, warzywo sezonowe, omega3, chleb wiejski, herbata
II Śniadanie:
Owoc lub warzywo (do chrupania)
Obiad:
Zupa: Kalafiorowo-koperkowa z ryżem
Danie główne: Kluski śląskie b/j z mięsem mielonym w sosie pieczeniowym, buraki, woda z cytryną
Podwieczorek:
Owoc, ciasteczka b/m; b/j
Wtorek
Śniadanie:
Płatki kukurydziane na mleku roślinnym, dżem owocowy (niskosłodzony), omega3, bułka grahamka – mini, herbata
II Śniadanie:
Owoc lub warzywo (do chrupania)
Obiad:
Zupa: Ogórkowa z kaszą jaglaną
Danie główne: Gyros z piersi z kurczaka, delikatny sos koperkowy, ryż paraboliczny, surówka z selera
z brzoskwiniami, kompot
Podwieczorek:
Deser ryżowy z owocami (wyrób własny), wafelki kukurydziane – mini
Środa
Śniadanie:
Płatki ryżowe na mleku roślinnym,
szynka drobiowa, warzywo sezonowe, omega3, chleb wieloziarnisty, herbata
II Śniadanie:
Owoc lub warzywo (do chrupania)
Obiad:
Zupa: Krem z dyni i marchewki z grzankami
Danie główne: Naleśniki b/m; b/j z prażonym jabłkiem i cynamonem, woda z pomarańczą
Podwieczorek:
Ser żółty – wegański, pasztet drobiowy, warzywo sezonowe, omega3, wek, herbata
Czwartek
Śniadanie:
Płatki orkiszowe na mleku roślinnym, szynka wieprzowa, warzywo sezonowe, omega3, chleb wiejski, herbata
II Śniadanie:
Owoc lub warzywo (do chrupania)
Obiad:
Zupa: Barszcz czerwony z ziemniakami
Danie główne: Zraz drobiowy b/j z warzywami (kapusta, marchewka), sos pomidorowy, ziemniaki,
surówka z białej kapusty z porem, kompot
Podwieczorek:
Koktajl owocowy na bazie mleka roślinnego, pałeczki kukurydziane
Piątek
Śniadanie:
Śniadanie wielkanocne
II Śniadanie:
Owoc lub warzywo (do chrupania)
Obiad:
Zupa: Rosół z makaronem b/j, marchewką i zieloną pietruszką
Danie główne: Paluszki rybne b/j, ziemniaki, marchewka z jabłkiem, woda z cytryną
Podwieczorek:
Ciasteczko b/m; b/j, kakao na mleku roślinnym
Menu Żłobek Miejski
(25.03-29.03.2024)
b/m
Poniedziałek
Śniadanie:
Płatki owsiane na mleku roślinnym, ser żółty – wegański, warzywo sezonowe, omega3, chleb wiejski, herbata
II Śniadanie:
Owoc lub warzywo (do chrupania)
Obiad:
Zupa: Kalafiorowo-koperkowa z ryżem
Danie główne: Kluski śląskie z mięsem mielonym w sosie pieczeniowym, buraki, woda z cytryną
Podwieczorek:
Owoc, biszkopty
Wtorek
Śniadanie:
Płatki kukurydziane na mleku roślinnym, dżem owocowy (niskosłodzony), omega3, bułka grahamka – mini, herbata
II Śniadanie:
Owoc lub warzywo (do chrupania)
Obiad:
Zupa: Ogórkowa z kaszą jaglaną
Danie główne: Gyros z piersi z kurczaka, delikatny sos koperkowy, ryż paraboliczny, surówka z selera
z brzoskwiniami, kompot
Podwieczorek:
Deser ryżowy z owocami (wyrób własny), wafelki kukurydziane – mini
Środa
Śniadanie:
Płatki ryżowe na mleku roślinnym,
szynka drobiowa, warzywo sezonowe, omega3, chleb wieloziarnisty, herbata
II Śniadanie:
Owoc lub warzywo (do chrupania)
Obiad:
Zupa: Krem z dyni i marchewki z grzankami
Danie główne: Kakaowe naleśniki b/m z prażonym jabłkiem i cynamonem, woda z pomarańczą
Podwieczorek:
Ser żółty – wegański, pasztet drobiowy, warzywo sezonowe, omega3, wek, herbata
Czwartek
Śniadanie:
Płatki orkiszowe na mleku roślinnym, szynka wieprzowa, warzywo sezonowe, omega3, chleb wiejski, herbata
II Śniadanie:
Owoc lub warzywo (do chrupania)
Obiad:
Zupa: Barszcz czerwony z ziemniakami
Danie główne: Zraz drobiowy z warzywami (kapusta, marchewka), sos pomidorowy, ziemniaki,
surówka z białej kapusty z porem, kompot
Podwieczorek:
Koktajl owocowy na bazie mleka roślinnego, pałeczki kukurydziane
Piątek
Śniadanie:
Śniadanie wielkanocne
II Śniadanie:
Owoc lub warzywo (do chrupania)
Obiad:
Zupa: Rosół z makaronem, marchewką i zieloną pietruszką
Danie główne: Paluszki rybne, ziemniaki, marchewka z jabłkiem, woda z cytryną
Podwieczorek:
Babka wielkanocna, kakao na mleku roślinnym
Menu Żłobek Miejski
(25.03-29.03.2024)
Poniedziałek
Śniadanie:
Płatki owsiane na mleku, ser żółty – plastry, warzywo sezonowe, masło, chleb wiejski, herbata (1,7)
II Śniadanie:
Owoc lub warzywo (do chrupania)
Obiad:
Zupa: Kalafiorowo-koperkowa z ryżem (zabielana) (7)
Danie główne: Kluski śląskie z mięsem mielonym w sosie pieczeniowym, buraki, woda z cytryną (1,3)
Podwieczorek:
Owoc, biszkopty (1,3)
Wtorek
Śniadanie:
Płatki kukurydziane na mleku, dżem owocowy (niskosłodzony), masło, bułka grahamka – mini, herbata (1,7)
II Śniadanie:
Owoc lub warzywo (do chrupania)
Obiad:
Zupa: Ogórkowa z kaszą jaglaną (zabielana) (7)
Danie główne: Gyros z piersi z kurczaka, delikatny sos czosnkowy (na zimno), ryż paraboliczny, surówka z selera
z brzoskwiniami (na bazie jogurtu), kompot (9,1,7)
Podwieczorek:
Twarożek z owocami (wyrób własny), wafelki kukurydziane – mini (7)
Środa
Śniadanie:
Płatki ryżowe na mleku,
szynka drobiowa, serek typu Almette, warzywo sezonowe, masło, chleb wieloziarnisty, herbata (1,7)
II Śniadanie:
Owoc lub warzywo (do chrupania)
Obiad:
Zupa: Krem z dyni i marchewki (zabielany) z grzankami (1,7)
Danie główne: Kakaowe naleśniki z prażonym jabłkiem i cynamonem, woda z pomarańczą (1,3,7)
Podwieczorek:
Ser żółty – plastry, pasztet drobiowy, warzywo sezonowe, masło, wek, herbata (1,7)
Czwartek
Śniadanie:
Płatki orkiszowe na mleku, szynka wieprzowa, twarożek z rzodkiewką, warzywo sezonowe, masło, chleb wiejski, herbata (1,7)
II Śniadanie:
Owoc lub warzywo (do chrupania)
Obiad:
Zupa: Świąteczny barszcz biały z ziemniakami (zabielany) (1,7)
Danie główne: Zraz drobiowy z warzywami (kapusta, marchewka), sos pomidorowy (zabielany), ziemniaki,
surówka z białej kapusty z porem (na bazie jogurtu), kompot (1,3,7)
Podwieczorek:
Koktajl owocowy na bazie jogurtu naturalnego, pałeczki kukurydziane (7)
Piątek
Śniadanie:
Śniadanie wielkanocne
II Śniadanie:
Owoc lub warzywo (do chrupania)
Obiad:
Zupa: Rosół z makaronem, marchewką i zieloną pietruszką (1,3,9)
Danie główne: Paluszki rybne, ziemniaki, marchewka z jabłkiem, woda z cytryną (4,1,3,7)
Podwieczorek:
Babka wielkanocna, kakao (1,3,7)
Menu Żłobek Miejski
(25.03-29.03.2024)
b/g; b/jajka; b/orzechów, b/wszystkich rodzajów kasz; b/soi; b/gryki; b/owsa
Poniedziałek
Śniadanie:
Płatki ryżowe na mleku, ser żółty – plastry, warzywo sezonowe, masło, chleb b/g (SCHAR), herbata
II Śniadanie:
Owoc lub warzywo (do chrupania)
Obiad:
Zupa: Kalafiorowo-koperkowa z ryżem
Danie główne: Ryż z mięsem mielonym, buraki, woda z cytryną
Podwieczorek:
Owoce
Wtorek
Śniadanie:
Płatki ryżowe na mleku, dżem owocowy (niskosłodzony), masło, chleb b/g (SCHAR), herbata
II Śniadanie:
Owoc lub warzywo (do chrupania)
Obiad:
Zupa: Ogórkowa z ryżem
Danie główne: Gyros z piersi z kurczaka, delikatny sos koperkowy, ryż paraboliczny, surówka z selera
z brzoskwiniami, kompot
Podwieczorek:
Twarożek z owocami (wyrób własny), wafelki kukurydziane – mini
Środa
Śniadanie:
Płatki ryżowe na mleku, serek typu Almette, warzywo sezonowe, masło, chleb b/g (SCHAR), herbata
II Śniadanie:
Owoc lub warzywo (do chrupania)
Obiad:
Zupa: Krem z dyni i marchewki
Danie główne: Ryż z prażonym jabłkiem, woda z pomarańczą
Podwieczorek:
Ser żółty – plastry, warzywo sezonowe, masło, chleb b/g (SCHAR), herbata
Czwartek
Śniadanie:
Kaszka Nestle na mleku, twarożek z rzodkiewką, warzywo sezonowe, masło, chleb b/g (SCHAR), herbata
II Śniadanie:
Owoc lub warzywo (do chrupania)
Obiad:
Zupa: Barszcz czerwony z ziemniakami
Danie główne: Pierś duszona, sos pomidorowy, ziemniaki, surówka z białej kapusty z porem, kompot
Podwieczorek:
Koktajl owocowy na bazie jogurtu naturalnego, pałeczki kukurydziane
Piątek
Śniadanie:
Ser żółty – plastry, warzywo sezonowe, masło, chleb b/g (SCHAR), herbata
II Śniadanie:
Owoc lub warzywo (do chrupania)
Obiad:
Zupa: Rosół z ryżem, marchewką i zieloną pietruszką
Danie główne: Mintaj duszony, ziemniaki, marchewka z jabłkiem, woda z cytryną
Podwieczorek:
Sałatka owocowa
Informacje o obecności konkretnego alergenu podawane są w nawiasie przy danej potrawie.
ALERGENY W ŻYWNOŚCI: