Menu Żłobek Miejski
(30.01-03.02.23)
(wszystkie potrawy bez dodatku cukru)
Poniedziałek
Śniadanie:
Płatki owsiane na mleku,
ser żółty – plastry, warzywo sezonowe, masło, chleb wiejski, herbata owocowa (1,7)
II Śniadanie:
Owoc lub warzywo (do chrupania)
Obiad:
Zupa: Ogórkowa z ryżem (zabielana) (7)
Danie główne: Kasza jaglana na mleku z prażoną gruszką i cynamonem, kompot (7)
Podwieczorek:
Owoc, ciasteczka wielozbożowe (1,3)
Wtorek
Śniadanie:
Parówka z fileta z kurczaka, ketchup, warzywo sezonowe, masło, chleb wiejski, herbata owocowa (1,7)
II Śniadanie:
Owoc lub warzywo (do chrupania)
Obiad:
Zupa: Jarzynowa (niezabielana) (1)
Danie główne: Zraz drobiowy (z warzywami), sos szczypiorkowy (zabielany), ziemniaki,
surówka z selera z brzoskwinią (na bazie jogurtu), kompot (9,1,3,7)
Podwieczorek:
Ciasto drożdżowe z owocem (wyrób własny), kakao (1,3,7)
Środa
Śniadanie:
Płatki orkiszowe na mleku,
szynka drobiowa, twarożek z rzodkiewką, warzywo sezonowe, masło, chleb wieloziarnisty, herbata owocowa (1,7)
II Śniadanie:
Owoc lub warzywo (do chrupania)
Obiad:
Zupa: Krem z pora i cukinii z grzankami (zabielany) (1,7)
Danie główne: Kakaowe naleśniki z serkiem waniliowym i wiśniami (2szt), kompot (1,3,7)
Podwieczorek:
Pasztet drobiowy, ser biały - plastry, warzywo sezonowe, masło, wek, herbata owocowa (1,7)
Czwartek
Śniadanie:
Makaron na mleku,
pasta jajeczna, pasztet wieprzowy, warzywo sezonowe, masło, chleb kukurydziany, herbata owocowa (1,3,7)
II Śniadanie:
Owoc lub warzywo (do chrupania)
Obiad:
Zupa: Z łupanego groszku z ziemniakami (1)
Danie główne: Pieczona pałeczka z kurczaka (trybowana – bez kości), sos serowy, ryż paraboliczny, buraki, kompot (1,7)
Podwieczorek:
Jogurt naturalny z miksowanymi owocami, pałeczki kukurydziane (7)
Piątek
Śniadanie:
Płatki kukurydziane na mleku,
dżem owocowy (niskosłodzony), masło, bułka grahamka – mini, herbata owocowa (1,7)
II Śniadanie:
Owoc lub warzywo (do chrupania)
Obiad:
Zupa: Krupnik z kaszą jęczmienną i warzywami (niezabielany) (1,9)
Danie główne: Duszony mintaj w sosie cytrynowym (zabielany), ziemniaki z koperkiem, surówka colesław
(na bazie jogurtu), kompot (4,1,7)
Podwieczorek:
Budyń waniliowy na mleku, owoc (7)
Menu Żłobek Miejski
(30.01-03.02.23)
(wszystkie potrawy bez dodatku cukru)
b/m
Poniedziałek
Śniadanie:
Płatki owsiane na mleku roślinnym,
Szynka drobiowa, warzywo sezonowe, omega3, chleb wiejski, herbata owocowa
II Śniadanie:
Owoc lub warzywo (do chrupania)
Obiad:
Zupa: Ogórkowa z ryżem
Danie główne: Kasza jaglana z prażoną gruszką i cynamonem, kompot
Podwieczorek:
Owoc, ciasteczka wielozbożowe
Wtorek
Śniadanie:
Parówka z fileta z kurczaka, ketchup, warzywo sezonowe, omega3, chleb wiejski, herbata owocowa
II Śniadanie:
Owoc lub warzywo (do chrupania)
Obiad:
Zupa: Jarzynowa (niezabielana)
Danie główne: Zraz drobiowy (z warzywami), sos szczypiorkowy, ziemniaki,
surówka z selera z brzoskwinią, kompot
Podwieczorek:
Ciasto drożdżowe z owocem (wyrób własny), kakao na mleku roślinnym
Środa
Śniadanie:
Płatki orkiszowe na mleku roślinnym,
szynka drobiowa, warzywo sezonowe, omega3, chleb wieloziarnisty, herbata owocowa
II Śniadanie:
Owoc lub warzywo (do chrupania)
Obiad:
Zupa: Krem z pora i cukinii z grzankami
Danie główne: Kakaowe naleśniki z wiśniami (2szt), kompot
Podwieczorek:
Pasztet drobiowy, warzywo sezonowe, omega3, wek, herbata owocowa
Czwartek
Śniadanie:
Makaron na mleku roślinnym,
pasta jajeczna, pasztet wieprzowy, warzywo sezonowe, omega3, chleb kukurydziany, herbata owocowa
II Śniadanie:
Owoc lub warzywo (do chrupania)
Obiad:
Zupa: Z łupanego groszku z ziemniakami
Danie główne: Pieczona pałeczka z kurczaka (trybowana – bez kości), sos porowy, ryż paraboliczny, buraki, kompot
Podwieczorek:
Jogurt wegański z miksowanymi owocami, pałeczki kukurydziane,
Piątek
Śniadanie:
Płatki kukurydziane na mleku roślinnym,
dżem owocowy (niskosłodzony), omega3, bułka grahamka – mini, herbata owocowa
II Śniadanie:
Owoc lub warzywo (do chrupania)
Obiad:
Zupa: Krupnik z kaszą jęczmienną i warzywami (niezabielany)
Danie główne: Duszony mintaj w sosie cytrynowym, ziemniaki z koperkiem, surówka z białej kapusty,
kompot
Podwieczorek:
Budyń waniliowy na mleku roślinnym, owoc
Informacje o obecności konkretnego alergenu podawane są w nawiasie przy danej potrawie.
ALERGENY W ŻYWNOŚCI: