zwiększ czcionkę zmień kontrast
Zamknij Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.

Żłobek Jutrzenki

 Menu Żłobek Miejski

(22.05-26.05.23)

(wszystkie potrawy bez dodatku cukru)

Poniedziałek

Śniadanie:

Płatki owsiane na mleku,

twarożek ze szczypiorkiem, warzywo sezonowe, masło, chleb wieloziarnisty, herbata owocowa (1,7)

II Śniadanie:

Owoc lub warzywo (do chrupania)

Obiad:

Zupa: Pomidorowa z ryżem (zabielana) (7)

Danie główne: Kopytka z masłem i cynamonem, kompot (1,3,7)

Podwieczorek:

Koktajl owocowy na bazie jogurtu naturalnego, pałeczki kukurydziane (1,7)

Wtorek

Śniadanie:

Kasza manna na mleku,

szynka drobiowa, ser biały – plastry, warzywo sezonowe, masło, chleb wieloziarnisty, herbata owocowa (1,7)

II Śniadanie:

Owoc lub warzywo (do chrupania)

Obiad:

Zupa: Krupnik z kaszą jęczmienną i warzywami (zabielany) (1,9)

Danie główne: Pulpecik wieprzowy, sos pieczeniowy, ziemniaki, buraki, kompot (1,3)

Podwieczorek:

Babka (wyrób własny), szklanka mleka 150 ml), owoc (1,3,7)

Środa

Śniadanie:

Parówka z fileta z kurczaka, ketchup, warzywo sezonowe, masło, chleb wiejski, herbata owocowa (1,7)

II Śniadanie:

Owoc lub warzywo (do chrupania)

Obiad:

Zupa: Krem z pora i cukinii z grzankami (zabielany) (1,7)

Danie główne: Kakaowe naleśniki z serkiem waniliowym i wiśniami (2szt), kompot (1,3,7)

Podwieczorek:

Ser żółty – plastry, warzywo sezonowe, masło, wek, kawa zbożowa (1,7)

Czwartek

Śniadanie:

Płatki jaglane na mleku,

pasztet wieprzowy, pasta drobiowa (szynka drobiowa, twarożek), warzywo sezonowe, masło, chleb kukurydziany, herbata owocowa (1,7)

II Śniadanie:

Owoc lub warzywo (do chrupania)

Obiad:  

Zupa: Z łupanego groszku z ziemniakami (1)

Danie główne: Pieczone udo z kurczaka (trybowane – bez kości), sos serowy, ryż paraboliczny,
surówka z pekińskiej (na bazie jogurtu), kompot (1,7)

Podwieczorek:

Chałka maślana, miód, masło, bawarka, owoc (1,3,7)

Piątek

Śniadanie:

Płatki kukurydziane na mleku, dżem owocowy (niskosłodzony), masło, bułka grahamka – mini, herbata owocowa (1,7)

II Śniadanie:

Owoc lub warzywo (do chrupania)

Obiad:

Zupa: Jarzynowa (zabielana) (7)

Danie główne: Kotlet jaglano-rybny, sos śmietanowo-pietruszkowy, ziemniaki,

marchewka z jabłkiem, kompot (4,1,3,7)

Podwieczorek:

Jogurt naturalny z miksowanymi owocami, biszkopty (1,3,7)

 Menu Żłobek Miejski

(22.05-26.05.23)

(wszystkie potrawy bez dodatku cukru)

b/m

Poniedziałek

Śniadanie:

Płatki owsiane na mleku roślinnym,

Pasztet drobiowy, warzywo sezonowe, omega3, chleb wieloziarnisty, herbata owocowa

II Śniadanie:

Owoc lub warzywo (do chrupania)

Obiad:

Zupa: Pomidorowa z ryżem

Danie główne: Kopytka z sosem owocowym, kompot

Podwieczorek:

Koktajl owocowy na bazie mleka roślinnego, pałeczki kukurydziane

Wtorek

Śniadanie:

Kasza manna na mleku roślinnym,

szynka drobiowa, warzywo sezonowe, omega3, chleb wieloziarnisty, herbata owocowa

II Śniadanie:

Owoc lub warzywo (do chrupania)

Obiad:

Zupa: Krupnik z kaszą jęczmienną i warzywami

Danie główne: Pulpecik wieprzowy, sos pieczeniowy, ziemniaki, buraki, kompot

Podwieczorek:

Babka (wyrób własny), szklanka mleka roślinnego (150 ml), owoc

Środa

Śniadanie:

Parówka z fileta z kurczaka, ketchup, warzywo sezonowe, omega3, chleb wiejski, herbata owocowa

II Śniadanie:

Owoc lub warzywo (do chrupania)

Obiad:

Zupa: Krem z pora i cukinii z grzankami

Danie główne: Naleśniki b/m z dżemem wiśniowym (2szt), kompot

Podwieczorek:

Ser żółty – wegański, warzywo sezonowe, omega3, wek, kawa zbożowa na mleku roślinnym

Czwartek

Śniadanie:

Płatki jaglane na mleku roślinnym,

pasztet wieprzowy, warzywo sezonowe, omega3, chleb kukurydziany, herbata owocowa

II Śniadanie:

Owoc lub warzywo (do chrupania)

Obiad:  

Zupa: Z łupanego groszku z ziemniakami

Danie główne: Pieczone udo z kurczaka (trybowane – bez kości), delikatny sos chrzanowy, ryż paraboliczny, surówka z pekińskiej, kompot

Podwieczorek:

Bułka kajzerka, miód, omega3, bawarka z mlekiem roślinnym, owoc

Piątek

Śniadanie:

Płatki kukurydziane na mleku roślinnym, dżem owocowy (niskosłodzony), omega3, bułka grahamka – mini, herbata owocowa

II Śniadanie:

Owoc lub warzywo (do chrupania)

Obiad:

Zupa: Jarzynowa

Danie główne: Kotlet jaglano-rybny, sos pietruszkowy, ziemniaki,

marchewka z jabłkiem, kompot

Podwieczorek:

Jogurt wegański z miksowanymi owocami, biszkopty

Informacje o obecności konkretnego alergenu podawane są w nawiasie przy danej potrawie.

ALERGENY W ŻYWNOŚCI:

  1. GLUTEN tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub
    ich odmiany hybrydowe, a także produkty pochodne;
  2. Skorupiaki i produkty pochodne;
  3. Jaja i produkty pochodne;
  4. Ryby  i produkty pochodne;
  5. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne;
  6. Soja i produkty pochodne;
  7. Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą);
  8. Orzechy tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia a także produkty pochodne;
  9. Seler i produkty pochodne;
  10. Gorczyca i produkty pochodne;
  11. Nasiona sezamu i produkty pochodne;
  12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg
    lub 10 mg/litr w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia;
  13. Łubin i produkty pochodne;
  14. Mięczaki  i produkty pochodne;