zwiększ czcionkę zmień kontrast
Zamknij Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.

Żłobek Jutrzenki

 

 Menu Żłobek Miejski

(30.01-03.02.23)

(wszystkie potrawy bez dodatku cukru)

Poniedziałek

Śniadanie:

Płatki owsiane na mleku,

ser żółty – plastry, warzywo sezonowe, masło, chleb wiejski, herbata owocowa (1,7)

II Śniadanie:

Owoc lub warzywo (do chrupania)

Obiad:

Zupa: Ogórkowa z ryżem (zabielana) (7)

Danie główne: Kasza jaglana na mleku z prażoną gruszką  i cynamonem, kompot (7)

Podwieczorek:

Owoc, ciasteczka wielozbożowe (1,3)

Wtorek

Śniadanie:

Parówka z fileta z kurczaka, ketchup, warzywo sezonowe, masło, chleb wiejski, herbata owocowa (1,7)

II Śniadanie:

Owoc lub warzywo (do chrupania)

Obiad:

Zupa: Jarzynowa  (niezabielana) (1)

Danie główne: Zraz drobiowy (z warzywami), sos szczypiorkowy (zabielany), ziemniaki,

surówka z selera z brzoskwinią (na bazie jogurtu), kompot (9,1,3,7)

Podwieczorek:

Ciasto drożdżowe z owocem (wyrób własny), kakao (1,3,7)

Środa

Śniadanie:

Płatki orkiszowe na mleku,

szynka drobiowa, twarożek z rzodkiewką, warzywo sezonowe, masło, chleb wieloziarnisty, herbata owocowa (1,7)

II Śniadanie:

Owoc lub warzywo (do chrupania)

Obiad:

Zupa: Krem z pora i cukinii z grzankami (zabielany) (1,7)

Danie główne: Kakaowe naleśniki z serkiem waniliowym i wiśniami (2szt), kompot (1,3,7)

Podwieczorek:

Pasztet drobiowy, ser biały - plastry, warzywo sezonowe, masło, wek, herbata owocowa (1,7)

Czwartek

Śniadanie:

Makaron na mleku,

pasta jajeczna, pasztet wieprzowy, warzywo sezonowe, masło, chleb kukurydziany, herbata owocowa (1,3,7)

II Śniadanie:

Owoc lub warzywo (do chrupania)

Obiad:  

Zupa: Z łupanego groszku z ziemniakami (1)

Danie główne: Pieczona pałeczka z kurczaka (trybowana – bez kości), sos serowy, ryż paraboliczny, buraki, kompot (1,7)

Podwieczorek:

Jogurt naturalny z miksowanymi owocami, pałeczki kukurydziane (7)

Piątek

Śniadanie:

Płatki kukurydziane na mleku,

 dżem owocowy (niskosłodzony), masło, bułka grahamka – mini, herbata owocowa (1,7)

II Śniadanie:

Owoc lub warzywo (do chrupania)

Obiad:

Zupa: Krupnik z kaszą jęczmienną i warzywami (niezabielany) (1,9)

Danie główne: Duszony mintaj w sosie cytrynowym (zabielany), ziemniaki z koperkiem, surówka colesław

(na bazie jogurtu), kompot (4,1,7)

Podwieczorek:

Budyń waniliowy na mleku, owoc (7)

 Menu Żłobek Miejski

(30.01-03.02.23)

(wszystkie potrawy bez dodatku cukru)

b/m

Poniedziałek

Śniadanie:

Płatki owsiane na mleku roślinnym,

Szynka drobiowa, warzywo sezonowe, omega3, chleb wiejski, herbata owocowa

II Śniadanie:

Owoc lub warzywo (do chrupania)

Obiad:

Zupa: Ogórkowa z ryżem

Danie główne: Kasza jaglana z prażoną gruszką  i cynamonem, kompot

Podwieczorek:

Owoc, ciasteczka wielozbożowe

Wtorek

Śniadanie:

Parówka z fileta z kurczaka, ketchup, warzywo sezonowe, omega3, chleb wiejski, herbata owocowa

II Śniadanie:

Owoc lub warzywo (do chrupania)

Obiad:

Zupa: Jarzynowa  (niezabielana)

Danie główne: Zraz drobiowy (z warzywami), sos szczypiorkowy, ziemniaki,

surówka z selera z brzoskwinią, kompot

Podwieczorek:

Ciasto drożdżowe z owocem (wyrób własny), kakao na mleku roślinnym

Środa

Śniadanie:

Płatki orkiszowe na mleku roślinnym,

szynka drobiowa, warzywo sezonowe, omega3, chleb wieloziarnisty, herbata owocowa

II Śniadanie:

Owoc lub warzywo (do chrupania)

Obiad:

Zupa: Krem z pora i cukinii z grzankami

Danie główne: Kakaowe naleśniki z wiśniami (2szt), kompot

Podwieczorek:

Pasztet drobiowy, warzywo sezonowe, omega3, wek, herbata owocowa

Czwartek

Śniadanie:

Makaron na mleku roślinnym,

pasta jajeczna, pasztet wieprzowy, warzywo sezonowe, omega3, chleb kukurydziany, herbata owocowa

II Śniadanie:

Owoc lub warzywo (do chrupania)

Obiad:  

Zupa: Z łupanego groszku z ziemniakami

Danie główne: Pieczona pałeczka z kurczaka (trybowana – bez kości), sos porowy, ryż paraboliczny, buraki, kompot

Podwieczorek:

Jogurt wegański z miksowanymi owocami, pałeczki kukurydziane,

Piątek

Śniadanie:

Płatki kukurydziane na mleku roślinnym,

 dżem owocowy (niskosłodzony), omega3, bułka grahamka – mini, herbata owocowa

II Śniadanie:

Owoc lub warzywo (do chrupania)

Obiad:

Zupa: Krupnik z kaszą jęczmienną i warzywami (niezabielany)

Danie główne: Duszony mintaj w sosie cytrynowym, ziemniaki z koperkiem, surówka z białej kapusty,

kompot

Podwieczorek:

Budyń waniliowy na mleku roślinnym, owoc

Informacje o obecności konkretnego alergenu podawane są w nawiasie przy danej potrawie.

ALERGENY W ŻYWNOŚCI:

  1. GLUTEN tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub
    ich odmiany hybrydowe, a także produkty pochodne;
  2. Skorupiaki i produkty pochodne;
  3. Jaja i produkty pochodne;
  4. Ryby  i produkty pochodne;
  5. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne;
  6. Soja i produkty pochodne;
  7. Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą);
  8. Orzechy tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia a także produkty pochodne;
  9. Seler i produkty pochodne;
  10. Gorczyca i produkty pochodne;
  11. Nasiona sezamu i produkty pochodne;
  12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg
    lub 10 mg/litr w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia;
  13. Łubin i produkty pochodne;
  14. Mięczaki  i produkty pochodne;