zwiększ czcionkę zmień kontrast
Zamknij Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.

Żłobek Jutrzenki

 Menu Żłobek Miejski

(06.05-10.05.24)

b/g; b/jajka; b/orzechów, b/wszystkich rodzajów kasz; b/soi; b/gryki; b/owsa

Poniedziałek

Śniadanie:

Płatki ryżowe na mleku, twarożek ze szczypiorkiem, warzywo sezonowe, masło, chleb b/g (SCHAR), herbata

II Śniadanie:

Owoc lub warzywo (do chrupania)

Obiad:

Zupa: Jarzynowa

Danie główne: Ryż z musem brzoskwiniowym, woda z cytryną

Podwieczorek:

Ser żółty – plastry, warzywo sezonowe, masło, chleb b/g (SCHAR), herbata

Wtorek

Śniadanie:

Płatki ryżowe na mleku, serek typu Almette, warzywo sezonowe, masło, chleb b/g (SCHAR), herbata

II Śniadanie:

Owoc lub warzywo (do chrupania)

Obiad:

Zupa:  Krem z dyni i marchewki  (zabielany) z dodatkiem flądry, grzanki b/g

Danie główne: Delikatne duszonki beskidzkie (ziemniaki, szynka drobiowa, marchewka, kapusta biała, cebulka, koperek), kompot

Podwieczorek:

Owoce

Środa

Śniadanie:

Ser żółty - plastry, warzywo sezonowe, masło, chleb b/g (SCHAR), herbata

II Śniadanie:

Owoc lub warzywo (do chrupania)

Obiad:

Zupa: Koperkowo-brokułowa z ryżem (zabielana)

Danie główne: Ryż w sosie szpinakowym z kurczakiem, woda z pomarańczą

Podwieczorek:

Twarożek z truskawkami (wyrób własny), wafle ryżowe

Czwartek

Śniadanie:

Płatki ryżowe na mleku, twarożek, warzywo sezonowe, masło, chleb b/g (SCHAR), herbata

II Śniadanie:

Owoc lub warzywo (do chrupania)

Obiad:

Zupa: Barszcz czerwony z ziemniakami (zabielany)

Danie główne: Gulasz wieprzowy, ryż z warzywami (groszek zielony, marchewka), kompot

Podwieczorek:

Sałatka owocowa

Piątek

Śniadanie:

Płatki ryżowe na mleku, dżem owocowy (niskosłodzony), masło, chleb b/g (SCHAR), herbata

II Śniadanie:

Owoc lub warzywo (do chrupania)

Obiad:

Zupa: Rosół z ryżem, warzywami i zieloną pietruszką

Danie główne: Kalafior (gotowany na parze) w sosie koperkowym posypany szczypiorkiem (drobno siekanym), ziemniaki, marchewka z jabłkiem, woda z cytryną  

Podwieczorek:

Jogurt naturalny z miksowanymi owocami, pałeczki kukurydziane

 Menu Żłobek Miejski

(06.05-10.05.24)

b/b

Poniedziałek

Śniadanie:

Płatki owsiane na mleku roślinnym, pasztet drobiowy, warzywo sezonowe, omega3, chleb wiejski, herbata

II Śniadanie:

Owoc lub warzywo (do chrupania)

Obiad:

Zupa: Grysikowa z warzywami

Danie główne: Kluski śląskie b/j z musem brzoskwiniowym, woda z cytryną

Podwieczorek:

Szynka wieprzowa, warzywo sezonowe, omega3, wek, herbata

Wtorek

Śniadanie:

Płatki jaglane na mleku roślinnym, szynka drobiowa, warzywo sezonowe, omega3, chleb wieloziarnisty, herbata

II Śniadanie:

Owoc lub warzywo (do chrupania)

Obiad:

Zupa:  Krem z dyni i marchewki z dodatkiem flądry, grzanki

Danie główne: Delikatne duszonki beskidzkie (ziemniaki, szynka drobiowa, marchewka, kapusta biała, cebulka, koperek), kompot

Podwieczorek:

Owoc, ciasteczka b/m; b/j

Środa

Śniadanie:

Parówka z fileta z kurczaka, ketchup, warzywo sezonowe, omega3, chleb wiejski, kawa zbożowa na mleku roślinnym

II Śniadanie:

Owoc lub warzywo (do chrupania)

Obiad:

Zupa: Koperkowo-brokułowa z ryżem

Danie główne: Makaron penne b/j w sosie szpinakowym z kurczakiem, woda z pomarańczą

Podwieczorek:

Konfitura owocowa 100%, wafle ryżowe

Czwartek

Śniadanie:

Płatki ryżowe na mleku roślinnym, pasztet wieprzowy, warzywo sezonowe, omega3, chleb kukurydziany, herbata

II Śniadanie:

Owoc lub warzywo (do chrupania)

Obiad:

Zupa: Barszcz czerwony z ziemniakami

Danie główne: Gulasz wieprzowy, kaszotto z kaszy jęczmiennej z warzywami (groszek zielony, marchewka), kompot

Podwieczorek:

Ciasteczko b/m; b/j, bawarka z mlekiem roślinnym

Piątek

Śniadanie:

Płatki kukurydziane na mleku roślinnym, dżem owocowy (niskosłodzony), omega3, bułka grahamka - mini, herbata

II Śniadanie:

Owoc lub warzywo (do chrupania)

Obiad:

Zupa: Rosół z drobnym makaronem b/j, warzywami i zieloną pietruszką

Danie główne: Kalafior (gotowany na parze) w sosie koperkowym posypany szczypiorkiem (drobno siekanym), ziemniaki, marchewka z jabłkiem, woda z cytryną  

Podwieczorek:

Jogurt wegański z miksowanymi owocami, pałeczki kukurydziane

 Menu Żłobek Miejski

(06.05-10.05.24)

b/m

Poniedziałek

Śniadanie:

Płatki owsiane na mleku roślinnym, pasztet drobiowy, warzywo sezonowe, omega3, chleb wiejski, herbata

II Śniadanie:

Owoc lub warzywo (do chrupania)

Obiad:

Zupa: Grysikowa z warzywami

Danie główne: Kluski na parze z nadzieniem kakaowym (polane masłem roślinnym), woda z cytryną

Podwieczorek:

Szynka wieprzowa, warzywo sezonowe, omega3, wek, herbata

Wtorek

Śniadanie:

Płatki jaglane na mleku roślinnym, szynka drobiowa, warzywo sezonowe, omega3, chleb wieloziarnisty, herbata

II Śniadanie:

Owoc lub warzywo (do chrupania)

Obiad:

Zupa:  Krem z dyni i marchewki z dodatkiem flądry, grzanki

Danie główne: Delikatne duszonki beskidzkie (ziemniaki, szynka drobiowa, marchewka, kapusta biała, cebulka, koperek), kompot

Podwieczorek:

Owoc, biszkopty

Środa

Śniadanie:

Parówka z fileta z kurczaka, ketchup, warzywo sezonowe, omega3, chleb wiejski, kawa zbożowa na mleku roślinnym

II Śniadanie:

Owoc lub warzywo (do chrupania)

Obiad:

Zupa: Koperkowo-brokułowa z ryżem

Danie główne: Makaron penne w sosie szpinakowym z kurczakiem, woda z pomarańczą

Podwieczorek:

Konfitura owocowa 100%, wafle ryżowe

Czwartek

Śniadanie:

Płatki ryżowe na mleku roślinnym,

jajko gotowane, pasztet wieprzowy, warzywo sezonowe, omega3, chleb kukurydziany, herbata

II Śniadanie:

Owoc lub warzywo (do chrupania)

Obiad:

Zupa: Barszcz czerwony z ziemniakami

Danie główne: Gulasz wieprzowy, kaszotto z kaszy jęczmiennej z warzywami (groszek zielony, marchewka), kompot

Podwieczorek:

Babka z owocami, bawarka z mlekiem roślinnym

Piątek

Śniadanie:

Płatki kukurydziane na mleku roślinnym, dżem owocowy (niskosłodzony), omega3, bułka grahamka - mini, herbata

II Śniadanie:

Owoc lub warzywo (do chrupania)

Obiad:

Zupa: Rosół z drobnym makaronem, warzywami i zieloną pietruszką

Danie główne: Kalafior (gotowany na parze) w sosie koperkowym posypany szczypiorkiem (drobno siekanym), ziemniaki, marchewka z jabłkiem, woda z cytryną  

Podwieczorek:

Jogurt wegański z miksowanymi owocami, pałeczki kukurydziane

 Menu Żłobek Miejski

(06.05-10.05.24)

Poniedziałek

Śniadanie:

Płatki owsiane na mleku, twarożek ze szczypiorkiem, warzywo sezonowe, masło, chleb wiejski, herbata (1,7)

II Śniadanie:

Owoc lub warzywo (do chrupania)

Obiad:

Zupa: Grysikowa z warzywami (1,9)

Danie główne: Kluski na parze z nadzieniem kakaowym (polane masłem), woda z cytryną (1,3,8,7)

Podwieczorek:

Szynka wieprzowa, ser żółty – plastry, warzywo sezonowe, masło, wek, herbata (1,3,7)

Wtorek

Śniadanie:

Płatki jaglane na mleku,

szynka drobiowa, serek typu Almette, warzywo sezonowe, masło, chleb wieloziarnisty, herbata (1,7)

II Śniadanie:

Owoc lub warzywo (do chrupania)

Obiad:

Zupa:  Krem z dyni i marchewki  (zabielany) z dodatkiem flądry, grzanki (4,1,7)

Danie główne: Delikatne duszonki beskidzkie (ziemniaki, szynka drobiowa, marchewka, kapusta biała, cebulka, koperek), kompot (-)

Podwieczorek:

Owoc, biszkopty (1,3)

Środa

Śniadanie:

Parówka z fileta z kurczaka, ketchup, warzywo sezonowe, masło, chleb wiejski, kawa zbożowa (1,7)

II Śniadanie:

Owoc lub warzywo (do chrupania)

Obiad:

Zupa: Koperkowo-brokułowa z ryżem (zabielana) (7)

Danie główne: Makaron penne w sosie serowo-szpinakowym z kurczakiem, woda z pomarańczą (1,3,7)

Podwieczorek:

Twarożek z truskawkami (wyrób własny), wafle ryżowe (7)

Czwartek

Śniadanie:

Płatki ryżowe na mleku,

jajko gotowane, pasztet wieprzowy, warzywo sezonowe, masło, chleb kukurydziany, herbata (1,3,7)

II Śniadanie:

Owoc lub warzywo (do chrupania)

Obiad:

Zupa: Barszcz czerwony z ziemniakami (zabielany) (7)

Danie główne: Gulasz wieprzowy, kaszotto z kaszy jęczmiennej z warzywami (groszek zielony, marchewka), kompot (1)

Podwieczorek:

Babka z owocami, bawarka (1,3,7)

Piątek

Śniadanie:

Płatki kukurydziane na mleku, dżem owocowy (niskosłodzony), masło, bułka grahamka - mini, herbata (1,7)

II Śniadanie:

Owoc lub warzywo (do chrupania)

Obiad:

Zupa: Rosół z drobnym makaronem, warzywami i zieloną pietruszką (1,3,9)

Danie główne: Kalafior (gotowany na parze) w sosie śmietanowym posypany szczypiorkiem (drobno siekanym), ziemniaki, marchewka z jabłkiem, woda z cytryną  (1,7)

Podwieczorek:

Jogurt naturalny z miksowanymi owocami, pałeczki kukurydziane (7)

 

Informacje o obecności konkretnego alergenu podawane są w nawiasie przy danej potrawie.

ALERGENY W ŻYWNOŚCI:

  1. GLUTEN tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub
    ich odmiany hybrydowe, a także produkty pochodne;
  2. Skorupiaki i produkty pochodne;
  3. Jaja i produkty pochodne;
  4. Ryby  i produkty pochodne;
  5. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne;
  6. Soja i produkty pochodne;
  7. Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą);
  8. Orzechy tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia a także produkty pochodne;
  9. Seler i produkty pochodne;
  10. Gorczyca i produkty pochodne;
  11. Nasiona sezamu i produkty pochodne;
  12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg
    lub 10 mg/litr w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia;
  13. Łubin i produkty pochodne;
  14. Mięczaki  i produkty pochodne;