Menu Żłobek Miejski
(06.05-10.05.24)
b/g; b/jajka; b/orzechów, b/wszystkich rodzajów kasz; b/soi; b/gryki; b/owsa
Poniedziałek
Śniadanie:
Płatki ryżowe na mleku, twarożek ze szczypiorkiem, warzywo sezonowe, masło, chleb b/g (SCHAR), herbata
II Śniadanie:
Owoc lub warzywo (do chrupania)
Obiad:
Zupa: Jarzynowa
Danie główne: Ryż z musem brzoskwiniowym, woda z cytryną
Podwieczorek:
Ser żółty – plastry, warzywo sezonowe, masło, chleb b/g (SCHAR), herbata
Wtorek
Śniadanie:
Płatki ryżowe na mleku, serek typu Almette, warzywo sezonowe, masło, chleb b/g (SCHAR), herbata
II Śniadanie:
Owoc lub warzywo (do chrupania)
Obiad:
Zupa: Krem z dyni i marchewki (zabielany) z dodatkiem flądry, grzanki b/g
Danie główne: Delikatne duszonki beskidzkie (ziemniaki, szynka drobiowa, marchewka, kapusta biała, cebulka, koperek), kompot
Podwieczorek:
Owoce
Środa
Śniadanie:
Ser żółty - plastry, warzywo sezonowe, masło, chleb b/g (SCHAR), herbata
II Śniadanie:
Owoc lub warzywo (do chrupania)
Obiad:
Zupa: Koperkowo-brokułowa z ryżem (zabielana)
Danie główne: Ryż w sosie szpinakowym z kurczakiem, woda z pomarańczą
Podwieczorek:
Twarożek z truskawkami (wyrób własny), wafle ryżowe
Czwartek
Śniadanie:
Płatki ryżowe na mleku, twarożek, warzywo sezonowe, masło, chleb b/g (SCHAR), herbata
II Śniadanie:
Owoc lub warzywo (do chrupania)
Obiad:
Zupa: Barszcz czerwony z ziemniakami (zabielany)
Danie główne: Gulasz wieprzowy, ryż z warzywami (groszek zielony, marchewka), kompot
Podwieczorek:
Sałatka owocowa
Piątek
Śniadanie:
Płatki ryżowe na mleku, dżem owocowy (niskosłodzony), masło, chleb b/g (SCHAR), herbata
II Śniadanie:
Owoc lub warzywo (do chrupania)
Obiad:
Zupa: Rosół z ryżem, warzywami i zieloną pietruszką
Danie główne: Kalafior (gotowany na parze) w sosie koperkowym posypany szczypiorkiem (drobno siekanym), ziemniaki, marchewka z jabłkiem, woda z cytryną
Podwieczorek:
Jogurt naturalny z miksowanymi owocami, pałeczki kukurydziane
Menu Żłobek Miejski
(06.05-10.05.24)
b/b
Poniedziałek
Śniadanie:
Płatki owsiane na mleku roślinnym, pasztet drobiowy, warzywo sezonowe, omega3, chleb wiejski, herbata
II Śniadanie:
Owoc lub warzywo (do chrupania)
Obiad:
Zupa: Grysikowa z warzywami
Danie główne: Kluski śląskie b/j z musem brzoskwiniowym, woda z cytryną
Podwieczorek:
Szynka wieprzowa, warzywo sezonowe, omega3, wek, herbata
Wtorek
Śniadanie:
Płatki jaglane na mleku roślinnym, szynka drobiowa, warzywo sezonowe, omega3, chleb wieloziarnisty, herbata
II Śniadanie:
Owoc lub warzywo (do chrupania)
Obiad:
Zupa: Krem z dyni i marchewki z dodatkiem flądry, grzanki
Danie główne: Delikatne duszonki beskidzkie (ziemniaki, szynka drobiowa, marchewka, kapusta biała, cebulka, koperek), kompot
Podwieczorek:
Owoc, ciasteczka b/m; b/j
Środa
Śniadanie:
Parówka z fileta z kurczaka, ketchup, warzywo sezonowe, omega3, chleb wiejski, kawa zbożowa na mleku roślinnym
II Śniadanie:
Owoc lub warzywo (do chrupania)
Obiad:
Zupa: Koperkowo-brokułowa z ryżem
Danie główne: Makaron penne b/j w sosie szpinakowym z kurczakiem, woda z pomarańczą
Podwieczorek:
Konfitura owocowa 100%, wafle ryżowe
Czwartek
Śniadanie:
Płatki ryżowe na mleku roślinnym, pasztet wieprzowy, warzywo sezonowe, omega3, chleb kukurydziany, herbata
II Śniadanie:
Owoc lub warzywo (do chrupania)
Obiad:
Zupa: Barszcz czerwony z ziemniakami
Danie główne: Gulasz wieprzowy, kaszotto z kaszy jęczmiennej z warzywami (groszek zielony, marchewka), kompot
Podwieczorek:
Ciasteczko b/m; b/j, bawarka z mlekiem roślinnym
Piątek
Śniadanie:
Płatki kukurydziane na mleku roślinnym, dżem owocowy (niskosłodzony), omega3, bułka grahamka - mini, herbata
II Śniadanie:
Owoc lub warzywo (do chrupania)
Obiad:
Zupa: Rosół z drobnym makaronem b/j, warzywami i zieloną pietruszką
Danie główne: Kalafior (gotowany na parze) w sosie koperkowym posypany szczypiorkiem (drobno siekanym), ziemniaki, marchewka z jabłkiem, woda z cytryną
Podwieczorek:
Jogurt wegański z miksowanymi owocami, pałeczki kukurydziane
Menu Żłobek Miejski
(06.05-10.05.24)
b/m
Poniedziałek
Śniadanie:
Płatki owsiane na mleku roślinnym, pasztet drobiowy, warzywo sezonowe, omega3, chleb wiejski, herbata
II Śniadanie:
Owoc lub warzywo (do chrupania)
Obiad:
Zupa: Grysikowa z warzywami
Danie główne: Kluski na parze z nadzieniem kakaowym (polane masłem roślinnym), woda z cytryną
Podwieczorek:
Szynka wieprzowa, warzywo sezonowe, omega3, wek, herbata
Wtorek
Śniadanie:
Płatki jaglane na mleku roślinnym, szynka drobiowa, warzywo sezonowe, omega3, chleb wieloziarnisty, herbata
II Śniadanie:
Owoc lub warzywo (do chrupania)
Obiad:
Zupa: Krem z dyni i marchewki z dodatkiem flądry, grzanki
Danie główne: Delikatne duszonki beskidzkie (ziemniaki, szynka drobiowa, marchewka, kapusta biała, cebulka, koperek), kompot
Podwieczorek:
Owoc, biszkopty
Środa
Śniadanie:
Parówka z fileta z kurczaka, ketchup, warzywo sezonowe, omega3, chleb wiejski, kawa zbożowa na mleku roślinnym
II Śniadanie:
Owoc lub warzywo (do chrupania)
Obiad:
Zupa: Koperkowo-brokułowa z ryżem
Danie główne: Makaron penne w sosie szpinakowym z kurczakiem, woda z pomarańczą
Podwieczorek:
Konfitura owocowa 100%, wafle ryżowe
Czwartek
Śniadanie:
Płatki ryżowe na mleku roślinnym,
jajko gotowane, pasztet wieprzowy, warzywo sezonowe, omega3, chleb kukurydziany, herbata
II Śniadanie:
Owoc lub warzywo (do chrupania)
Obiad:
Zupa: Barszcz czerwony z ziemniakami
Danie główne: Gulasz wieprzowy, kaszotto z kaszy jęczmiennej z warzywami (groszek zielony, marchewka), kompot
Podwieczorek:
Babka z owocami, bawarka z mlekiem roślinnym
Piątek
Śniadanie:
Płatki kukurydziane na mleku roślinnym, dżem owocowy (niskosłodzony), omega3, bułka grahamka - mini, herbata
II Śniadanie:
Owoc lub warzywo (do chrupania)
Obiad:
Zupa: Rosół z drobnym makaronem, warzywami i zieloną pietruszką
Danie główne: Kalafior (gotowany na parze) w sosie koperkowym posypany szczypiorkiem (drobno siekanym), ziemniaki, marchewka z jabłkiem, woda z cytryną
Podwieczorek:
Jogurt wegański z miksowanymi owocami, pałeczki kukurydziane
Menu Żłobek Miejski
(06.05-10.05.24)
Poniedziałek
Śniadanie:
Płatki owsiane na mleku, twarożek ze szczypiorkiem, warzywo sezonowe, masło, chleb wiejski, herbata (1,7)
II Śniadanie:
Owoc lub warzywo (do chrupania)
Obiad:
Zupa: Grysikowa z warzywami (1,9)
Danie główne: Kluski na parze z nadzieniem kakaowym (polane masłem), woda z cytryną (1,3,8,7)
Podwieczorek:
Szynka wieprzowa, ser żółty – plastry, warzywo sezonowe, masło, wek, herbata (1,3,7)
Wtorek
Śniadanie:
Płatki jaglane na mleku,
szynka drobiowa, serek typu Almette, warzywo sezonowe, masło, chleb wieloziarnisty, herbata (1,7)
II Śniadanie:
Owoc lub warzywo (do chrupania)
Obiad:
Zupa: Krem z dyni i marchewki (zabielany) z dodatkiem flądry, grzanki (4,1,7)
Danie główne: Delikatne duszonki beskidzkie (ziemniaki, szynka drobiowa, marchewka, kapusta biała, cebulka, koperek), kompot (-)
Podwieczorek:
Owoc, biszkopty (1,3)
Środa
Śniadanie:
Parówka z fileta z kurczaka, ketchup, warzywo sezonowe, masło, chleb wiejski, kawa zbożowa (1,7)
II Śniadanie:
Owoc lub warzywo (do chrupania)
Obiad:
Zupa: Koperkowo-brokułowa z ryżem (zabielana) (7)
Danie główne: Makaron penne w sosie serowo-szpinakowym z kurczakiem, woda z pomarańczą (1,3,7)
Podwieczorek:
Twarożek z truskawkami (wyrób własny), wafle ryżowe (7)
Czwartek
Śniadanie:
Płatki ryżowe na mleku,
jajko gotowane, pasztet wieprzowy, warzywo sezonowe, masło, chleb kukurydziany, herbata (1,3,7)
II Śniadanie:
Owoc lub warzywo (do chrupania)
Obiad:
Zupa: Barszcz czerwony z ziemniakami (zabielany) (7)
Danie główne: Gulasz wieprzowy, kaszotto z kaszy jęczmiennej z warzywami (groszek zielony, marchewka), kompot (1)
Podwieczorek:
Babka z owocami, bawarka (1,3,7)
Piątek
Śniadanie:
Płatki kukurydziane na mleku, dżem owocowy (niskosłodzony), masło, bułka grahamka - mini, herbata (1,7)
II Śniadanie:
Owoc lub warzywo (do chrupania)
Obiad:
Zupa: Rosół z drobnym makaronem, warzywami i zieloną pietruszką (1,3,9)
Danie główne: Kalafior (gotowany na parze) w sosie śmietanowym posypany szczypiorkiem (drobno siekanym), ziemniaki, marchewka z jabłkiem, woda z cytryną (1,7)
Podwieczorek:
Jogurt naturalny z miksowanymi owocami, pałeczki kukurydziane (7)
Informacje o obecności konkretnego alergenu podawane są w nawiasie przy danej potrawie.
ALERGENY W ŻYWNOŚCI: